Марс обитавана
Снимка: NASA.com

Международен екип от учени стига до заключението, че Марс е била обитавана планета, но неизвестна сила е унищожила всички живи организми там, съобщава Space.com. Изследователите анализирали почвени проби от кратера Гейл и стигнали до извода, че на Марс е имало живот в древни времена.

Преди пет години роувърът Curiosity от трето поколение изпраща на Земята проба от глинени минерали, които са много сходни по свойства с глауконитовите глини на нашата планета. Тези сложни водни алумосиликати са често срещани на Земята и се образуват изключително в стабилни екосистеми.

Резултатите от това изследване позволяват на учените в НАСА да предположат, че в продължение на милиони години Марс е бил подходящ за съществуването на биологичен живот. Сега екипът от учени си задава следния въпрос – какво точно е причинило смъртта на целия живот на Червената планета?

Някои учени са склонни да вярват, че животът е възникнал на Марс, а преди милиони години е мигрирал на Земята. Те вярват, че преди милиони години Червената планета е била подложена на чудовищно разрушителна бомбардировка от метеорити. Когато метеоритите започна да бомбардират повърхността на Марс, големи фрагменти от планетата се откъснали и полетели в космоса. Някои от тях достигнали Земята. Един от тези метеорити е открит в Антарктида. Учените установяват, че тези фрагменти никога не се нагряват достатъчно, за да унищожат микроорганизмите по тях.

Така през 2020 г. японски учени успяват да установят възрастта на бактериите, открити в марсиански метеорит. Извънземните бактерии са на 4 милиарда години. Изследователите смятат, че именно тогава метеоритът е донесъл извънземна форма на живот на нашата планета и Земята е станала люлка на разнообразен биологичен живот.

Вижте още:
Учени: Сексът на Марс няма да е миражХората ще могат да се размножават на Марс според научно изследване, цитирано от „Бизнес Инсайдър”. У…Jun 15 2021skafeto.com

НАСА признава за живот на МарсУчените от НАСА представиха доказателства за присъствието на Марс на органични соли, съдържащи въгле…Jun 9 2021skafeto.com

Китай планира нови мисии до Марс и ЮпитерКитай планира нови мисии до Марс и Юпитер, за да изследва тези планети и да върне проби на Земята, с…May 18 2021skafeto.com


loading...