Китай възрастта за пенсиониране
Снимка: Joey Huang on Unsplash

Съобщенията в западните медии относно населението на Китай, което е изпреварено по численост от това на Индия, умишлено пренебрегват развитието на Китай и използват темата, за да „злословят“ и да подкрепят откъсването от страната. Това твърди китайската централна телевизия CCTV, цитирана от „Ройтерс“.

В остро формулирания коментар на държавната медия се посочва, че подтекстът от западните медии през последните години е, че развитието на Китай изпитва „големи затруднения“ и когато демографският дивидент на страната изчезне, я очаква упадък и световната икономика също ще пострада от това.

„Те клеветиха през цялото време, а Китай се развиваше през цялото това време, като създаде чудо на устойчиво и стабилно икономическо развитие с огромно население“, твърди медията.

Данни, публикувани вчера от ООН, сочат, че Индия ще изпревари Китай като най-многолюдната страна в света и до средата на тази година ще има почти 3 милиона повече души население от съседа си.

„Съединените щати засилват усилията си за ограничаване на развитието на Китай и се застъпват за по-нататъшно отделяне и в доклада на ООН откриха нови възможности за реклама“, отбелязва CCTV и добавя, че Западът просто приравнява размера на населението с постиженията в развитието.

„Липсва основно разбиране на закона за развитие на населението. С развитието на човешкото общество днес намаляването на раждаемостта и намаляването на желанието за раждане на деца са общи проблеми, пред които е изправен целият свят“, подчертава CCTV и напомня, че развитите страни на Запад като цяло са изправени пред проблеми като недостиг на работна ръка.

Миналата година населението на Китай намаля за първи път от шест десетилетия – исторически обрат, който се очаква да постави началото на продължителен период на спад на броя на гражданите с дълбоки последици за икономиката и света.

Говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин изтъкна, че дивидентите от населението не зависят само от количеството, но и от качеството.

„Населението е важно, но талантът също е важен. Китай предприе активни мерки, за да отговори на застаряването на населението“, посочи той.

Вижте още:
Китай вече не е най-многолюдната държава в светаКитай вече не е най-многолюдната държава в света. Според последните данни на независимата организаци…Apr 13 2023skafeto.com

Достига ли своя пик световното население?ООН засега изчислява, че най-вероятният сценарий световното население да надхвърли около 10 милиарда…Mar 10 2023skafeto.com

Китай ще загуби половината от населението си до края на века и това ще е катастрофалноНаселението на Китай намалява. В страната живеят 1,4 милиарда души – почти един на всеки пет души на…Feb 3 2023skafeto.com


loading...