Кисинджър нов глобален ред
Снимка: Jay Godwin

Съединените щати ще трябва да постигнат разбирателство с Китай за нов глобален ред, за да се осигури стабилност, иначе светът ще бъде изправен пред опасен период като отпреди Първата световна война, заяви американският ветеран дипломат Хенри Кисинджър, предаде БГНЕС.

97-годишният Кисинджър изигра роля в един от най-важните геополитически обрати през 70-те години, когато бе държавен секретар по външната политика при републиканските президенти Ричард Никсън и Джералд Форд.

По време на видеоконферентно събитие в Chatham House в Лондон Кисинджър каза, че големият въпрос е дали САЩ и западните им съюзници могат да развият разбирателство с Китай за нов глобален ред. „Ако не стигнем до този момент и не постигнем разбирателство с Китай по този въпрос, тогава ще се окажем в ситуацията на Европа отпреди Първата световна война, в която има конфликти, които могат да бъдат решени бързо, но един от тях в даден момент ще излезе извън контрол. Сега е безкрайно по-опасно, отколкото тогава“, поясни Кисинджър.

Той каза, че високотехнологичното оръжие от двете страни може да доведе до много реален конфликт.

На фона на влошените отношения между Китай и Запада по редица въпроси от правата на човека и търговията до Хонконг, Тайван заяви, че Китай засилва способността си да атакува и блокира острова, за който претендира.

Кисинджър каза, че Съединените щати вероятно ще се затруднят да преговарят със съперник като Китай, който скоро ще бъде по-силен и по-напреднал в някои области.

Според него, другият въпрос е дали Китай ще приеме този нов ред или не. Кисинджър похвали уменията на Китай да се организира за постигането на технологичен напредък под държавен контрол.

Но той каза, че Западът трябва да засили играта си. „Западът трябва да вярва в себе си. Това е наш вътрешен проблем, не е китайски проблем“, посочи Кисинджър. Той добави, че икономическата мощ на Китай не означава автоматично, че той ще бъде по-добър във всички технологични аспекти през този век.

Кисинджър води преговорите от името на Никсън за отваряне на Китай към Запада през 1971 г., без да уведоми за преговорите Джордж Буш-баща, който тогава беше посланик на САЩ в ООН и стана президента след цели 17 години.

Запитан за Брекзит, Кисинджър каза, че е отказал да води кампания срещу излизането от ЕС, тъй като вижда ролята на „автономна“ Великобритания като мост между САЩ и останалата част от Европа.
Джо Байдън предложи на Борис Джонсън удар срещу КитайАмериканският президент Джо Байдън каза, че в телефонен разговор вчера е предложил на британския пре…Mar 27 2021skafeto.com


loading...