Снимка: David Bartus from Pexels

Вариантът Омикрон може да е резултат от еволюцията на коронавируса при мишки, при които е развил голям брой мутации. Това е заключението на проучване, проведено от изследователи на Китайската академия на науките в края на декември 2021 г. Изследването е публикувано в научното списание Journal of Genetics and Genomics.

Учените анализирали 45 генетични мутации, придобити от новия вариант от момента на разклонението на вида B.1.1, и установили, че в шиповия протеин позитивният набор е по-силен от този във всеки друг вариант на SARS-CoV-2, еволюирал при хората.

Разликите, наблюдавани на молекулярно ниво, навели изследователи на мисълта, че вирусът е еволюирал в клетките на мишки, преди да се прехвърли върху човека като Омикрон.

„Резултатите ни сочат, че първоизточникът на Омикрон се е прехвърлил от хората върху мишките, натрупал е бързо мутациите, довели до инфекцията на този гостоприемник, след което се е прехвърлил обратно върху хората. Това показва еволюционен път между видовете по отношение на варианта Омикрон“, обобщават авторите на проучването.

Фактът, че въпросният вариант на коронавируса се прехвърля на плъхове и мишки – животни, които не са били податливи на други щамове на вируса, беше потвърден по-рано и от руски изследователи. Техните наблюдения показват, че тези животни развиват болест след прихващане на инфекцията.

Вижте още:
Ново 20: Откриха хибрид между вариантите Делта и Омикрон – ДелтакронНов вариант на коронавируса, представляващ хибрид между щамовете Делта и Омикрон, е открит в Кипър о…Jan 9 2022skafeto.com


loading...