дефицит на газ Северен поток 2 завършен служители
Снимка: © Nord Stream 2 / Paul Langrock

Федералната мрежова агенция на Германия спря сертифицирането на компанията Nord Stream 2 AG като независим оператор на газопровода „Северен поток 2“, предаде „Новости“.

От ведомството уточниха, че тя няма юридическа форма в съответствие със законодателството на страната, а само е създала там подразделение за управление на проекта.

„Това дъщерно дружество трябва да стане собственик и оператор на германския участък от газопровода. След това дъщерното дружество трябва да изпълни изискванията за независим оператор съгласно германския закон за енергийната индустрия“, се посочва в прессъобщение на агенцията.

Процесът ще се възобнови, когато Nord Stream 2 AG прехвърли основния капитал и персонала на своето дъщерно дружество, което ще стане собственик и оператор на германската част от газопровода. Това подразделение ще трябва да подаде отново пълен комплект документи за сертифициране.

От ведомството съобщиха, че предварително са уведомили Европейската комисия, германското министерство на енергетиката и страните в процеса за спирането на процедурата.

Цените на газа в Европа реагираха на това съобщение с повишение. Цената на следващите декемврийски фючърси на холандския индекс TTF в 11:45 българско време беше 1042,6 долара, което е с почти 11% по-високо от прогнозната цена в понеделник.

Nord Stream 2 AG са казали за „Новости“, че създават дъщерно дружество в Германия, за да гарантира спазването на приложимите правила и разпоредби.

„Северен поток 2“ се простира от руския бряг през Балтийско море до Германия и се състои от две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно. Строителството му приключи в началото на септември.

По-рано от германското министерство на икономиката съобщиха за РИА Новости, че са завършили анализа на сигурността на доставките като част от процедурата за сертифициране на „Северен поток 2“ и са го представили на Федералната агенция за мрежи. Анализът казва, че издаването на сертификата не застрашава сигурността на доставките на газ за Германия и Европейския съюз.


loading...