полярни сияния

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Когато се видят от Земята, ефектините полярни сияния не са нищо друго освен красиви. Но е нужен поглед от око на астронавт, за да оцените наистина колко обширни, грандиозни и ослепителни са тези светлинни явления.

„Абсолютно нереално“, писа в Twitter астронавтът на НАСА Джош Касада на 28 февруари заедно с прекрасна снимка на зелени полярни сияния, въртящи се около далечните северни ширини на Земята, пише LiveScience. Касада прави изображението от Международната космическа станция, която обикаля средно на около 400 километра над Земята.

Докато ефирното зелено сияние ще изглежда познато на всеки, който е виждал полярно сияние на снимки или на живо, уникалната гледна точка на Касада разкрива колко невероятно мащабно може да бъде явлението, простиращо се на стотици до хиляди километри около полюсите на планетата.

Явлението „полярни сияния“

Полярните сияния, известни още като северно сияние, когато се наблюдават в Северното полукълбо, възникват, когато заредени частици, излъчвани от слънцето, се блъскат в различни молекули в земната атмосфера. Слънчевите частици йонизират тези молекули или премахват електрони от тях, карайки молекулите да светят. Йонизираните кислородни молекули излъчват флуоресцентна зеленикава светлина, която виждаме най-често от полярните сияния; азотните молекули излъчват червена или розова светлина, докато водородните и хелиевите молекули отделят синя и лилава светлина, според Канадската космическа агенция.

Феноменът се наблюдава най-често на високи географски ширини, тъй като заредените слънчеви частици са склонни да се приближават по линиите на магнитното поле на Земята, които завършват на северния и южния полюс. Въпреки това, когато слънцето изригне изключително голямо петно плазма, наречено изхвърляне на коронална маса (CME), това може да доведе до по-големи полярни сияния, появяващи се на много по-ниски географски ширини от обикновено.

Слънцето е особено темпераментно напоследък, като два CME се блъснаха в нашата планета на 26 февруари и 27 февруари, според сайта Space.com. Този внезапен приток на заредени частици вероятно е подхранвал огромното сияние, което Касада е видял от космоса.


Източник: NASA

CME стават по-често срещани, тъй като слънцето наближава пика на своя 11-годишен цикъл на активност, който понастоящем се очаква да се случи през 2025 г. Слънчевата активност се е увеличила значително през последните няколко месеца, като мощни слънчеви изригвания се изстрелват от повърхността на нашата звезда на всеки няколко дни. Те са безвредни за хората в по-голямата си част. Но изключително силните CME могат да повредят сателити, да предизвикат прекъсване на радиото и дори да причинят повреди в електропреносната мрежа на Земята. Учените постоянно наблюдават слънцето за признаци на такива изхвърляния и… понякога виждат слънцето да се усмихва в отговор.

Вижте още:
Откриха огледална галактика на Млечния пътЧудили ли сте се някога как е изглеждала нашата галактика Млечния път в ранната си история? Астроном…Feb 14 2023skafeto.com

НАСА представи най-добрите снимки на „Джеймс Уеб“ (ГАЛЕРИЯ)Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ бе изстрелян на 25 декември 2021 г. с ракета Ariane 5 от Куру, Фр…Jan 10 2023skafeto.com

Откриха как са се образували пръстените на СатурнПръстените на Сатурн може да са се образували в резултат на смъртта на голяма луна, отклонила се твъ…Sep 18 2022skafeto.com

Двама астрофотографи направиха безумно детайлна снимка на ЛунатаАстрофотографите Андрю Маккарти и Конър Матерн се похвалиха през уикенда с огромно детайлно изображе…Aug 23 2022skafeto.com