влизане България

Европейската комисия съобщи, че е приела нови задължителни правила за срока на валидност на сертификатите за ваксинираните против ковид, предава БТА.

Срокът, в който държавите от ЕС ще бъдат длъжни да признават сертификатите при пътуване, ще бъде 9 месеца от поставянето на последната доза.

Засега не се предвижда срок на валидност на сертификатите за допълнителна (подсилваща) доза. Новите правила въвеждат обозначения, които ясно да отчитат разликата за сертификати за завършена ваксинация и за сертификати за допълнителни дози.

Например, при поставяне на допълнителна доза на ваксиниран с еднодозов препарат ще се издава документ с обозначение 2/1, а за останалите – 3/3, пояснява комисията.

Допълва се, че при използването на сертификатите за цели, различни от пътуване в ЕС, държавите ще имат възможност да прилагат собствени правила. Досега в ЕС са издадени 807 милиона сертификата, признати в 60 страни по света.

Уточнява се, че представените днес промени не са свързани с изменения във формата на сертификата, а ще наложат пренастройка на приложенията, през които се проверява валидността на документите на ваксинираните.

Виж още:Започна се! Имплантират чип със зелен сертификат в Швеция (ВИДЕО)Шведската компания Epicenter започна да предлага имплантиране на NFC чип, съдържащ Ковид-сертификат,…Dec 21 2021skafeto.com

Провалът на сертификата: Кръчми, кафенета, хотели, барове и молове се пръскат по шевоветеНалагането на зеления сертификат за COVID-19 у нас върви към пълен провал. Хората тотално нехаят за …Dec 20 2021skafeto.com

Омикрон нулира зеления сертификатЩамът Омикрон нулира издадените към момента зелени сертификати, а такъв ще се издава след поставена …Dec 16 2021skafeto.com


loading...