Путин Червения площад

Руският президент Владимир Путин честити Деня на победата над фашизма и нацизма в слово на Червения площад в присъствието на ветерани от Втората световна война и пред строя на военни формирования от всички родове войски, в това число и военни части, дошли направо от фронта в Донбас, предава Дир.бг.

С минута мълчание, чиито секунди по традиция отброи часовникът на Кремъл, бе почетена паметта на загиналите във Великата отечествена война.

В речта си Путин отново оправда началото на руската инвазия в Украйна със застрашаващото приближаване на Запада към границите на Русия, но не спомена за края й.

Путин припомни, че още през декември, миналата година, „Русия призова Запада към честен диалог“ и постигане на приемлив компромис.

„Всичко беше напразно, не пожелаха да ни чуят. Имаха съвсем други планове и ги видяхме“, констатира той. Руският президент заяви, че е имало подготовка за нахлуване в Донбас, на територията на Украйна са действали чужди съветници, а Киев е заговорил за създаване на ядрено оръжие.

„Така се създаваше абсолютно неприемлива за нас заплаха непосредствено до нашите граници. Русия беше принудена да вземе своевременно и единствено правилно решение да защити на суверенна сила и самостоятелна страна“, посочи Путин, като допълни, че руснаците е трябвало да защитят своето население в Донбас.

Руският президент заяви още, че му е известно, че на американските ветерани от Втората световна война е било забранено да дойдат на Червения площад за честването на 77-та годишнина от победата над хитлеризма.

„Искам да знаят – ние се гордеем с вашия подвиг“, обърна се той към тях, като добави благодарности и към английските войници, допринесли за победата над нацизма, както и към китайските партизани. Путин отбеляза с възмущение повсеместното „разпалване на русофобия и издевателство над паметта на жертвите“ по света.

Руският президент отбеляза специално опълченците на Донбас и поздрави руските въоръжени сили преди началото на парада с пожеланието за руска победа без да уточнява какво означава това и без да конкретизира кога ще приключи „специалната военна операция“, както Русия нарича военните действия в Украйна.

Още за кризата


loading...