републиканците

Украински официални лица са изразили „шок“ от предложенията на републиканците, че бъдещата помощ за Киев може да бъде ограничена, ако партията спечели Камарата на представителите на междинните избори в САЩ през ноември, като призоваха Вашингтон да продължи да оказва двупартийна подкрепа, пише в. „Файненшъл Таймс“, цитиран от Дир.бг.

В коментари лидерът на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти заяви по-рано тази седмица, че очаква трудности при приемането на допълнителна помощ за Украйна, ако партията му спечели долната камара на Конгреса – резултат, който се прогнозира от настоящите социологически проучвания.

Лидерът на парламентарната група на президентската партия „Слуга народа“ във Върховната Рада на Украйна Давид Арахамия е заявил пред „Файненшъл Таймс“: „Бяхме шокирани да чуем тези коментари на г-н Маккарти, честно казано“. Той е добавил, че се е срещнал с Маккарти при неотдавнашното си посещение във Вашингтон и е бил накаран да вярва, че подкрепата на САЩ за Киев ще продължи.

„Само преди няколко седмици наша делегация посети САЩ и имаше среща с г-н Маккарти“, каза Арахамия. „Бяхме уверени, че двустранната подкрепа на Украйна във войната с Русия ще остане основен приоритет, дори и да спечелят на изборите“, пише изданието.

Олег Николенко, говорител на украинското външно министерство, добави, че Киев разчита на „продължаваща двупартийна подкрепа“ от страна на САЩ.

От началото на конфликта Конгресът на САЩ е приел милиардна помощ за Украйна, като наскоро беше одобрен пакет от 12,3 млрд. долара.

През май 11 републикански сенатори и 57 републиканци от Камарата на представителите се противопоставиха на искането за помощ за сигурността на Украйна в размер на 40 млрд. долара. Законодатели и анализатори очакват несъгласието на републиканците да се увеличи в следващия Конгрес, особено с наближаването на парламентарните избори през 2024 г.

Майкъл МакКол, водещият републиканец в Комисията по външни работи на Камарата на представителите, заяви пред Блумбърг, че републиканците все още подкрепят помощта за Украйна, но искат да видят повече надзор.

„Мисля, че все още има широка двупартийна подкрепа за усилията – каза Маккол. – Искаме да сме сигурни, че нашите партньори от НАТО се справят и поемат тежестта на разходите.“

Джош Хоули, сенатор републиканец от Мисури, заяви в изявление в сряда: „Съединените щати са похарчили повече за помощ за Украйна, отколкото всички наши европейски съюзници взети заедно, и то без никакъв смислен надзор. Това е глупаво“.
Администрацията на Байдън заяви, че макар да очаква конфликтът в крайна сметка да приключи на масата за преговори, официалните лица не виждат непосредствена перспектива за дискусии и ще продължат да предоставят военна помощ, за да укрепят позициите на Украйна.

Европейски официални лица заявиха, че макар да отбелязват коментарите на Маккарти, не смятат, че те бележат началото на истинска промяна.

Естонският министър на отбраната Хано Певкур посети Вашингтон тази седмица и заяви, че в разговори с републиканците е повторил, че подкрепата за Украйна означава запазване на международния ред. „Основното послание е, че това не е война между Украйна и Русия, а война на свободния свят и света, основан на правила, срещу агресора“, каза той.

Съветникът в Центъра за стратегически и бюджетни оценки на САЩ Ерик Еделман, , заяви, че очертаващите се разногласия между републиканците „създават много лошо усещане“, но очаква, че САЩ ще продължат да бъдат в състояние да подкрепят Киев.

„Не бих казал, че това е смъртна присъда за по-нататъшна помощ за Украйна“, каза Еделман, бивш посланик на САЩ и висш служител на Пентагона. „Ще има някои републиканци, които ще я подкрепят… но ще бъде много по-трудно, защото центърът на тежестта ще се измести към по-изолационисткия, неподкрепящ Украйна елемент в Републиканската партия“, казва той, цитиран от „Файненшъл Таймс“.

Още от Свят


loading...