Рублата

Рублата и еврото се сринаха, а доларът скочи до най-висока стойност от 20 години спрямо кошница от други основни валути, след като руският президент Владимир Путин мобилизира запасняци, за да се бият в Украйна, като изрази готовност да използва всички средства, за да „защити страната си“.

Срив на рублата и руските фондови индекси

В сряда руската рубла се разменяше за 63 за долар, достигайки над двумесечно дъно, предава Дир.бг. До 5 ч. сутринта българско време рублата се разменяше за 62.18 за долар, след като падна до 62.7975 – най-слабата точка от 7 юли насам, предаде „Ройтерс“. Тя загуби 1.7% от стойността си спрямо еврото, като се разменяше 61.61 за евро и 1.5% спрямо юана до 8.776.

Руските фондови индекси също се сринаха, като енергийните гиганти „Роснефт“ и „Газпром“ в един момент загубиха около 12%.

Индексът MOEX, базиран на рубли, достигна най-ниската точка от 24 февруари, когато започна войната в Украйна.

Индексът се понижи с 5.5% до 2094.5 пункта, като по-рано достигна дъно от 2002.73 пункта. Деноминираният в долари индекс RTS се понижи с 8% до 1061.9 пункта, което е най-ниската му точка от 27 април.

Еврото падна до 0,9885 за долар

Еврото се срина с цели 0,9% до $0,9885, двуседмично дъно, след като Путин заплаши да засили войната си в Украйна, добавяйки насрещни ветрове за общата валута преди очакваното огромно увеличение на лихвените проценти от Федералния резерв по-късно в сряда.

„Новините от Русия „подсказват, че може да сме на ръба на ескалация на войната, което поражда цял нов набор от източници на несигурност“, каза стратегът на Rabobank Джейн Фоли. „Това се очаква да натежи на еврото и на валутите в Източна Европа.“

Еврото се търгуваше за $0,9913 към 8:31 сутринта в Лондон.

Развитието ще подкрепи привлекателността на долара като убежище, добави Фоли. Еднодневната волатилност на евро-долара се повиши до 25% в знак на несигурността, обхващаща пазарите.

Доларът хвръхна до 20-годишен максимум

Доларовият индекс, който го сравнява с други валути като йената, еврото и британската лира, скочи до 110,87 пункта – рекордна стойност от 2002 година, предаде Франс прес.

Скокът на щатската валута е подкрепена и от очакваното затягане на паричната политика на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ след края на двудневното му заседание по-късно днес. Очаква се официални лица да повишат лихвените проценти със 75 базисни пункта за трети пореден път в стремежа си да овладеят ценовия натиск, според по-голямата част от анализаторите, анкетирани от Bloomberg. Само двама предвиждат движение от 100 базисни пункта.

Както еврото, така и китайският офшорен юан паднаха, увеличавайки скромните си загуби от деня по-рано. Петролът и цените на природния газ в Европа също се повишиха.

„Ескалацията на руската война вероятно ще отекне на пазарите, задълбочавайки енергийната и хранителната криза“, според Чару Чанана, пазарен стратег в Saxo Capital Markets Pte. в Сингапур. „Търсенето на убежища като щатския долар е очакван резултат, както и допълнителна загуба за еврото“, каза тя в сряда. „Петролът, пшеницата и златото могат да видят някои потенциални печалби.“

Фондовите фазари в Европа светнаха в червено

Фондовите пазари бяха по-спокойни, очаквайки решението на Федералния резерв за повишаването на лихвите.

Водещите фондови пазари в Европа откриха днешната търговска сесия в червено, като инвеститорите се подготвяха за поредното агресивно покачване на лихвите от страна на УФР, което ще бъде обявено по-късно днес, съобщи Си Ен Би Си. Отражение на пазарите оказа и обявената от Владимир Путин частична мобилизация в Русия.
Лондонският FTSE 100 се покачи с 19,94 пункта или 0,28 на сто до 7212,6 пункта към 10:45 ч. бълг. време.

Във Франкфурт DAX обаче спадна с 65 пункта или 0,51 на сто до 12 605,83 пункта.

Парижкият CAC 40 намаля с 30,47 пункта или 0,51 на сто до 5949 пункта.

Миланският FTSE MIB добави 35,53 пункта или 0,16 на сто до 21 809,28 пункта.

Общоевропейският Stoxx 600 флуктуираше около равновесната линия. Губещи бяха туристическият и развлекателният сектори, спаднали с 1,4 на сто, докато петролните и газови акции се покачиха с 2 процента.

Скок на петролните и газови акции

West Texas Intermediate скочи до $87 за барел, добавяйки цели 3,2%.

Бенчмарк фючърсите скочиха с цели 7,1% за втори ден на печалби. В поредния ход за осигуряване на доставките Германия заяви по-рано в сряда, че ще национализира Uniper SE и ще предотврати колапса на енергийния сектор. Обединеното кралство планира да намали цените на едро, които са включени в сметките за енергия на бизнеса тази зима, според хора, запознати с въпроса.

Продължителната война, която може да се очаква след мобилизацията в Русия, носи заплаха от нови смущения в доставките на руски газ, особено по оставащия основен маршрут през Украйна.

„Европейският пазар на газ намира геополитическа оферта тази сутрин с последните коментари на Путин“, каза Оле Хансен, ръководител на стоковата стратегия в Saxo Bank A/S. Те „пораждат опасения относно оставащия поток от руски газ към Европа“, предаде .

Холандският газ за месец напред, европейският еталон, се повиши с 5% до 204 евро за мегаватчас към 9:29 сутринта в Амстердам, след като поскъпна с 6,6% във вторник.

Еквивалентният договор в Обединеното кралство се увеличи с 4,6%

Добра новина е постоянното попълване на газохранилищата, ако руските доставки спаднат още повече. Силният внос на втечнен природен газ също помага за изпращането на горивото в складове, което помага за облекчаване на цените от върховете през август. Но една необичайно студена зима може бързо да изтощи тези резерви. Попълването им ще бъде още по-трудно за Европа през следващата година, защото ще остане без обичайните количества руски газ.

Виж още:Путин обяви частична мобилизация: Западът иска да унищожи Русия. Ще се защитим!Руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация в обръщение към нацията, предава Епицент…Sep 21 2022skafeto.com


loading...