руското правителство ЦРУ санкции готвача на Путин имунитет приятели

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Вашингтон наложи санкции на физически и юридически лица, свързани с бизнесмен, близък до президента на Русия Владимир Путин, и с руските служби за сигурност, съобщи Франс прес. Осем души и седем фирми, свързани с Евгений Пригожин, наричан „готвачът на Путин“ и с Федералната служба за сигурност, попадат под ударите на мярката.

Според финансовия министър Стивън Мнучин тези лица работят с Пригожин за разширяване на руското влияние в Централноафриканската република. По-рано Пригожин е бил обект на Съединените щати, тъй като е бил в черния списък като една от неговите компании, Агенцията за интернет изследвания, която Министерството на финансите определи като „руска ферма за тролове“, е замесена в намесата на изборите в САЩ през 2016 и 2018 г. Той също е обвинен в управлението и финансирането на Вагнер, определено от САЩ пълномощно на руското министерство на отбраната.

През юли съюзникът на руския президент Владимир Путин бе включен в черния списък заради провокирането на бунтове в Судан, където частната армия „Вагнер“ работи под ръководството на минните му компании, а Министерството на финансите заяви, че санкциите му в сряда са насочени към способностите на Пригожин да подобри влиянието на Русия в Централноафриканската република.

Министерството на финансите заяви в сряда, че Пригожин е свързан с минни, охранителни и логистични компании в ЦАР, като операциите му там се координират от Министерството на външните работи на Руската федерация и Министерството на отбраната.

„Днешното действие се основава също на усилията на правителството на САЩ за търсене на отговорност от разузнавателните организации на руското правителство, включително Федералната служба за сигурност, за извършване на редица дестабилизиращи дейности, като например извършване на злонамерени кибер дейности и намеса в избори, каза Министерството на финансите.

Санкциите са насочени към базираната в Русия M Finans и базираната в CAR компания Lobaye Invest заради връзките им с предварително определени компании и за притежаването им от Пригожин.