САЩ Япония Кристалина

Кристалина Георгиева да бъде отстранена от поста управляващ директор на Международния валутен фонд са поискали САЩ и Япония, съобщи „Файненшъл Таймс“, цитиран от Труд.

САЩ и Япония имат най-голям дял сред гласовете на общото събрание на МВФ. Министерството на финансите на САЩ, което контролира 16,5% от акциите на МВФ, отказа официален коментар по повод статията на „Файненшъл Таймс“, пише агенция Ройтерс. Франция, Германия, Великобритания и Италия обаче са подкрепили Георгиева, посочва „Файненшъл Таймс“.

В неделя бордът на МВФ отново се срещна с Георгиева и адвокатската кантора, която твърди, че тя, докато е била изпълнителен директор на Световната банка, е притискала служители да манипулират данните, за да повишат позицията на Китай в класацията „Да правиш бизнес“, съобщи агенция Ройтерс. Целта на срещата е била бордът на МВФ да „изясни подробности“ по случая. Според източник на Ройтерс, запознат с дискусиите, Кристалина Георгиева ще бъде отстранена от МВФ.

„Бордът постигна по-нататъшен значителен напредък в своята оценка с оглед много скоро да приключи разглеждането на въпроса“, гласи официалната позиция на Фонда след срещата в неделя.

В понеделник започнаха годишните срещи на МВФ и Световната банка във Вашингтон, но събитието е засенчено от скандала с Кристалина Георгиева, пише „Файненшъл Таймс“. Затова според анализатори ще се търси бързо решение на проблема.

Изпълнителният съвет на МВФ в петък обсъжда твърденията за притискане на служители от Кристалина Георгиева в продължение на пет часа, но до решение не се стигна, а беше насрочена нова среща с Георгиева и представители на адвокатската кантора „Уилмър Хейл“ за неделя. Тя се състоя късно в неделя вечерта, но отново не се стигна до конкретно решение.

Според Ройтерс 24-членният борд на МВФ ще заседава отново в понеделник, за да реши дали Кристалина Георгиева ще остане начело на МВФ.

Бивш ръководител на едно от поделенията във фонда коментира за „Файненшъл таймс“, че разногласията в борда вече са отслабили способността на Георгиева да води институцията и са я оставили почти без алтернативи на това да бъде сменена.

Виж още:Кристалина Георгиева: Ама аз не съм виновна, едни адвокати ме подведохаУправляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че адвокатската кан…Oct 7 2021skafeto.com

Пътят на Кристалина към върховете и скандалаБойко Борисов след 5 юли 2009 година е искрено щастлив – вече е лидер на победилата в парламентарни …Sep 26 2021skafeto.com


loading...