светът е напът да излезе от пандемията
Снимка: Dr. J. Lyle Conrad, USCDCP

Характеристиките в протичането на COVID-19, причинен от варианта Омикрон, може да показват, че светът е напът да излезе от пандемията. Това е заключението на доклад на лекарите от Академичната болница „Стив Бико“ в столицата на Репубика Южна Африка – Претория, съобщава News24.

„Ако моделът на поведение на Омикрон в Южна Африка се повтори в други страни, тогава този вариант на коронавируса може да предвещава края на пандемията от COVID-19“, твърди се в доклада. В него се посочва и че в Южна Африка щамът е нараснал с безпрецедентна скорост, достигайки пик след четири седмици. Независимо от това обаче болестта е протичала по-леко от другите варианти на коронавируса.

Южноафриканските лекари отбелязват, че по време на четвъртата вълна на пандемията, започнала в средата на ноември от Омикрон, едва 466 души са били приети в академичната болница „Стив Бико“ спрямо 3976 по-рано. Същевременно смъртността е била 4,5%, в сравнение с 21,3% при предишни вълни на коронавируса. Заразените с Омикрон пациенти пък са прекарали средно 4 дни в болница, в сравнение с 8,8 дни при по-ранните варианти на COVID-19. 63% от хоспитализираните са постъпили с други заболявания и чак при последващи тестове е било установено, че те имат и COVID-19.

В доклада се посочва, че при много хора предизвиканият от Омикрон коронавирус протича безсимптомно.


loading...