Северен поток 2 нови санкции

Законодателна инициатива за нови санкции срещу газопровода „Северен поток 2“ беше приета от Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса) като част от бюджета за отбрана за следващата финансова година (започваща в страната на 1 октомври). Това стана ясно от излъчването на заседанието от C-SPAN.

Включването на тази инициатива като изменение в проектобюджета за отбрана беше подкрепено от законодателите единодушно по-рано тази седмица. След гласуване долната камара одобри самия проектобюджет.

Автор на измененията е републиканецът Майкъл Маккол (от щата Тексас). Инициативата предвижда, че не по-късно от 15 дни след влизането ѝ в сила в рамките на бюджета за отбрана, президентът на САЩ трябва да наложи ограничения по отношение на организации и лица, „отговорни за планирането, строителството и експлоатацията“ на газопровода. Попадането в списъка със санкции означава замразяване на активи в САЩ и забрана за американски граждани или компании да правят бизнес с фигуриращите в списъка. Ограничителните мерки включват също забрана за влизане на територията на САЩ, отказ за издаване на визи и анулиране на валидни визи за лица, свързани с проекта.

Освен това, в рамките на бюджета за отбрана, беше приета инициатива, която задължава американския министър на отбраната и държавния секретар на САЩ да представят на конгресмените доклад, описващ финансовите ползи, които Русия ще получи от стартирането на газопровода, както и анализ какви рискове за сигурността крие завършването на строителството на „Северен поток 2“ за Украйна, европейските съюзници и НАТО.

Одобряването на бюджета за отбрана от Камарата на представителите не означава автоматично влизане в сила на всички инициативи, внесени в него. Своя версия на проектобюджета за отбрана, която се различава от тази, приета в долната камара, все още трябва да одобри Сенатът на САЩ. След това ще бъде свикана комисия, която да съгласува детайлите на двата проекта. И двете камари отново ще трябва да гласуват за договорения документ, след което той ще бъде изпратен на държавния глава за подпис. Целият този процес обикновено продължава до есента – началото на зимата.

САЩ и Германия постигнаха споразумение за „Северен поток 2“ на 21 юли. По-конкретно Вашингтон призна, че санкциите няма да спрат изпълнението на проекта, а Берлин обеща да изисква удължаване на транзита на руски газ през територията на Украйна. В същото време американските власти си запазиха правото да предприемат действия в случай, че Русия използва енергетиката като геополитическо оръжие в Европа и агресия по отношение на Украйна.


loading...