Западната ни съседка, Република Северна Македония се надява да получи покана за започване на преговори за присъединяване към ЕС през май 2020 г. Информацията за това бе оповестена публично след проведената среща в Париж между северномакедонския президент Стево Пендаровски и държавния глава на Франция Еманюел Макрон.

Пендаровски е заявил, че страната му няма интерес към какъвто и да е специален статут, освен пълноправно европейско членство.

Макрон от своя страна е уверил, че никога не е имал намерение да налага алтернатива. Той е информирал Пендаровски, че очаква до март идната година ЕС да има нова методология за присъединяване на нови страни членки. Това означава, че през месец май може да бъде отправена покана към Скопие за преговори.

Преговорите зависят изцяло от Северна МакедонияБългария ще подкрепи присъединяването на Република Северна Македония тогава, когато държавата е изпъ…Oct 9 2019skafeto.com

„Каза ми ясно, че никога не е имал намерение да ни дава алтернатива на пълноправно членство. Каза само, че иска да се подобри процесът, за да не се произвеждат само бюрократични успехи, а всъщност реални неуспехи на страните кандидатки.“ – коментира президентът на Северна Македония.

Припомняме, очакваше се през миналия месец ЕС да покани Северна Македония и Албания да започнат предприсъединителни преговори, но това не стана именно заради позицията на Франция.
Три държава отрязаха Скопиe и Тирана от ЕСЛидерите на държавите от Европейския съюз не успяха през първия ден на срещата си на високо равнище …Oct 18 2019skafeto.com

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск виждат „историческа грешка“ в отказа на ЕС за Албания и Македония.

Сергей Станишев: ЕС направи грешка със Северна Македония и Албания„Трябваше да бъдат отправени покани към Северна Македония и към Албания за започване на преговори за…Oct 20 2019skafeto.com

По предложение на българския премиер Бойко Борисов евролидерите приеха датата за начало на преговорите за членство в ЕС на Македония и Албания да бъде обсъдена преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Тя предстои да се проведе през май 2020 г. в Загреб в рамките на Хърватското председателство.

Иво Христов: Макрон свърши черната работа на България!„Позицията на Макрон да блокира присъединяването на нови членки на съюза е напълно обоснована“, заяв…Oct 20 2019skafeto.com


loading...