Близо две седмици след излизането на филма „Дворец за Путин“, имащ за цел да разкрие масивното имение на руския президент на брега на Черно море, човекът, който твърди, че е истинският му собственик, заговори открито пред медиите, предаде ДПА. Руският бизнесмен Аркадий Ротенберг заяви, че е собственик на двореца във видеото за Путин, гледано милиони пъти в ЮТюб.

„Това вече не е тайна“, каза той днес пред канала Маш на комуникационното приложение Телеграм. Ротенберг, който през 2019 година продава дела си в компанията за строителство на газопроводи Стройгазмонтаж за сума, която бизнес изданието РБК оценява на около 75 милиарда рубли (990 милиона долара), заяви, че е купил двореца преди две години, допълва Ройтерс.

„Механизмът беше много сложен, имаше много кредитори и успях да стана плодоползвател“, посочва той, без да дава допълнителни финансови подробности за покупката или за това как я е финансирал.

Милиардерът Аркадий Ротенберг е собственик на двореца на Путин (СНИМКИ)
Дворецът

Предприемачът Аркадий Ротенберг е бенефициент на недовършеното съоръжение на нос Идокапас в Геленджик, потвърди пред ТАСС говорител на бизнесмена.

Ротенберг е близък довереник и бивш партньор по джудо на президента Владимир Путин. 69-годишният мъж се смята за един от най-богатите хора в Русия. Той също е в списъка на руснаците, санкционирани от Запада след войната в Източна Украйна, припомня ДПА.

Милиардерът Аркадий Ротенберг е собственик на двореца на Путин (СНИМКИ)
Аркадий Ротенберг е дългогодишен партньор на руския президент по джудо

Бизнесменът е също родом от Ленинград, както и президента. Той е заслужил треньор по самбо и джудо. Познава се с Путин от 1964 г., когато и двамата започват да тренират източни бойни изкуства в една и съща спортна група в Ленинград.

В понеделник Путин отрече имотът да е негов или на негови близки роднини. На следващия ден Кремъл обяви като собственици неназовани предприемачи.

Милиардерът Аркадий Ротенберг е собственик на двореца на Путин (СНИМКИ)
Путин и милиардерът по време на откриването на моста над Крим

Ротенберг разказа за имението по Телеграм. „Това е дар от небето. Мястото е прекрасно“, отбеляза той.

От пресофиса на Ротенберг заявиха пред агенция Интерфакс, че в момента се работи и по изграждането на хотел на мястото.

Милиардерът Аркадий Ротенберг е собственик на двореца на Путин (СНИМКИ)
Руският президент награди приятеля си със званието Герой на труда на Русия

Имотът, включително дворецът, е близо 40 пъти по-голям от Монако, се твърди във филма, пуснат от екипа на хвърления в затвора дисидент Алексей Навални.

Според опозиционния лидер структурата на собствеността е умишлено прикривана. Видеото е гледано над 103 милиона пъти в ЮТюб и поставя Кремъл под натиск, отбелязва ДПА.

Освен затварянето на Навални, филмът е друга причина за масовите протести през миналия уикенд. За утре са планирани нови демонстрации в Русия в подкрепа на критика на Кремъл.

Преди време президентът Путин присвои званието Герой на труда на своя приятел от детството Аркадий Ротенберг. Бизнесменът получи високото държавно отличие за „особени трудови заслуги при строителството на Кримския мост“, който бе построен по личната инициатива на руския лидер след присъединяването на Крим към Русия.

Освен златния медал, който тежи 15,25 грама милиардерът получи и редица други привилегии. Държавата му изпраща 35 000 рубли месечно, повиши му и пенсията с 50 %, а също така приятелят на президента получи правото да получава абсолютно безплатна медицинска помощ както в поликлиниките, така и в болниците. Освен това Аркадий Ротенберг е освободен от плащане на битови сметки.

Милиардерът Аркадий Ротенберг е собственик на двореца на Путин (СНИМКИ)

Началото на строителството на Кримския мост бе дадено през 2016 г., като се състои от два успоредни моста – автомобилен и железопътен. Мостът през Керченския проток е транспортен коридор през Керченския проток, свързващ град Керч на Керченския полуостров (Крим) с Таманския полуостров (Краснодарски край). Той е сред най-амбициозните инженерни проекти в историята на Русия и е най-дългият мост в Европа.

Железопътният мост е с дължина 18,1 км, а автомобилният – 16,9 км. Височината на конструкцията е 80 метра, а височината на свода над водата е 35 метра. Мостът е проектиран да издържа на земетресения от над 9-а степен по скалата на Рихтер. Получава официалното име Кримски мост след всенародно гласуване през декември 2017 г. И двата моста функционират пълноценно.


loading...