Защо биткойнът поевтиня биткойн Турците криптовалути

Турската лира вече е толкова нестабилна, че турците изоставиха собствената си валута за актив, който има репутация за още по-рисков: криптовалутите, пише The Wall Street Journal.

Докато лирата поевтиняваше спрямо долара през последните три месеца на 2021 г., обемът на търговия на лири срещу криптовалути подскочи до средно $1,8 млрд. дневно на три борси, показват данните на Chainalysis. Обемите са все още скромни спрямо данните от изследването на Bank for International Settlements от 2019 г., според които транзакциите бяха на стойност $71 млрд. дневно, но растат значително спрямо последните пет предходни тримесечия.

Турците са особено влюбени в стейбълкойна tether, чиято стойност е свързана с долара. Така през есента и началото на зимата лирата се превърна в най-търгуваната фиатна валута спрямо tether — изпреварвайки дори долара и еврото, според CryptoCompare.

Турците отдавна се предпазват от икономическите несполучлия в страната им като държат спестяванията си в долари, евро или злато. Криптовалутите се превърнаха в още един инструмент, който им помага да запазят спестяванията си насред 40-процентния спад на лирата спрямо долара. В началото на ноември bitcoin поскъпна с 40 процента спрямо долара, но сега изтри над 10 процента.

В Истанбул, най-големия град в Турция и търговска столица, рекламите на криптоборси се появяват в трамваи, билборди и едно от двете летища.

Президентът Реджеп Ердоган вкара финансовата система на страната в колапс заради настояването си за намаляване на лихвите насред растящата инфлация. „Безумните политики спрямо лихвите, намаляващото доверие в статистиката за инфлацията и политическите решения направиха криптовалутите сигурно убежище, макар че самите те са рисковани и волатилни“, посочват Каган Сенай, 27-годишен трейдър в Бурса.

Сенай започва да търгува с bitcoin през 2017 г., за да увеличи доходите си. Все повече той вижда криптовалутата и като начин да ги защити от инфлацията.

Турците инвестират в криптовалути въпреки официално наложената забрана върху използването им за разплащане. Те не са единствените: популярността на децентрализираните дигитални валути расте най-вече в отделни държави от развиващия се свят, където недоверието към правителствените икономически политики е високо. Нигерийците използват bitcoin за разплащане след драстично поевтиняване на местната валута и строг контрол върху чуждестранните валути в страната.

В Турция гражданите избират криптовалутите пред долара и поради друга причина. Две трети от депозитите са в чуждестранна валута, най-вече в долари и евро. Банките заемат част от тези чуждестранни валути на централната банка и правителството, които пък ги използват в неуспешната битка за подкрепа на лирата. Ако Турция се изправи пред внезапен скок на желаещите да изтеглят доларовите си депозити, банките ще трябва да си ги върнат. А някои поставят под съмнение възможността на правителството да успее да се снабди с достатъчно от зелената валута. В най-лошия сценарий някои се опасяват, че правителството може да принуди банките да конвертират доларовите депозити в лири.

Заради това турците предпочитат да се обърнат към стейбълкойните — криптовалути, които се разменят 1:1 с традиционни валути като долара. Данните на Chainanalysis показват, че половината от криптоактивността с лири включва tether.


loading...