ЦРУ регионален конфликт
Джон Бренан (Снимка: Gage Skidmore)

Бившият шеф на ЦРУ Джон Бренан посочи възможните последици от убийството на един от основателите на иранската ядрена програма Мохсен Фахризаде, съобщава „Лента.ру“, позовавайки се на публикацията му в Туитър. Бренан нарича убийството на Фахризаде „престъпно деяние“ и заявява, че ако властите на която и да е държава стоят зад него, тогава такъв „акт на държавен тероризъм ще се разглежда като грубо нарушение на международното право“.

Според бившия директор на ЦРУ убийството на ирански ядрен физик заплашва да доведе до „смъртоносни отмъщения и нов рунд на регионален конфликт“. Бренан добави, че подобно убийство е много различно от нападенията срещу Ислямска държава и бойци на Ал-Кайда, които могат да бъдат атакувани в съответствие с международното право.

По-рано бе съобщено, че американските специални служби обвиняват Израел в убийството на Фахризаде. В същото време не е известно дали САЩ биха могли да са наясно с операцията предварително. Белият дом и Централното разузнавателно управление отказаха да коментират въпроса пред репортери.

На 27 ноември стана известно, че Фахризаде е жертва на терористична атака в селището Абсар близо до иранската столица. Първо на място е взривен самоубиец, а след това колата на учения е обстреляна от други нападатели. Няколко души са били убити при нападението.

Иранският политически и религиозен елит обвини Израел за инцидента.
Иран обвини Израел в убийството на топ ядрен учен. САЩ и Великобритания пращат войски в регионаСериозни обвинения към Израел отправи Иран. Според президента Хасан Рохани вчера е бил убит изтъкнат…Nov 28 2020skafeto.com


loading...