ваксина ХИВ moderna нова пандемия

Компанията Moderna вече подготвя специфичен за новия вариант „Омикрон“ на коронавируса кандидат за бустер ваксина срещу COVID-19. Работата по продукта напредва бързо. Това гласи съобщение, публикувано на сайта.

Данните от изпитанията се очакват до седмици.

Припомняме, че вчера от Световната здравна организация (СЗО) обявиха, че ще класифицира новия щам B.1.1.529 COVID-19 като „вариант на безпокойство“ и го обозначи с гръцката буква „омикрон“.

Съобщението бе направено след спешна среща на техническа консултативна група относно развитието на вируса SARS-CoV-2.

Вариантът Омикрон има голям брой мутации, някои от които са притеснителни. Предварителните данни предполагат повишен риск от повторно заразяване с този вариант. Броят на случаите на този вариант изглежда нараства в почти всички провинции в Южна Африка, според Организацията. Консултативната група на СЗО ще продължи да оценява варианта и ще съобщава всички нови открития с държавите-членки и на обществеността, ако е необходимо.

Заради новия щам редица държави въведоха ограничения за пътуване.

По-рано през ноември, Moderna подаде заявление в сряда до Агенцията по храните и лекарствата (FDA) за спешна употреба на бустерни дози ваксини за всички американци на възраст над 18 години. На нея ще имат право лица, които са получили втората си доза повече от шест месеца преди това.

Бустерната ваксина на компанията за възрастни „независимо от професионалните рискови фактори“ вече е разрешена на много международни пазари, са заявили от Moderna.

Третата доза ваксина е еквивалентна на половината от една от първоначалните ваксини.

Вижте още:
Кръстиха новия щам на коронавируса ОмикронНовият вариант на коронавируса, открит в южната част на Африка, получи кодовото име Омикрон, това е …Nov 27 2021skafeto.com


loading...