Нешка Робева

Нешка Робева защити най-обсъждания спортист от началото на годината – тенисиста Новак Джокович, пише 24 часа. Ето мнението ѝ.

– Г-жо Робева, вие не бяхте ли ваксинирана, защо публично защитихте Джокович?
– Няколко пъти тръгва да го направя и все се случваше нещо, което ме отказваше. Последното беше подаянието от 75 лв. Аз не съм антиваксър. Живея изолирана – на село съм. Скоро бях в контакт с болна и се карантинирах за 2 седмици. Не съм инжектирана против COVID, но имам всички останали ваксини, дори и повече. Не се страхувам, но всякакъв опит за насилие върху личността, дълбоко ме отблъсква. Натискът за така наречените ваксини, е твърде агресивен, което поражда и съмнения, и отпор. Защитавам Джокович, защото се осмелява да застане и заяви позицията си, каквото и да му струва това. А то струва! И не 75 лв., нали?

– Реакциите за него са в двете крайности – балкански герой или балкански селянин, който е бил заразен и е ходел по купони?
– Сериозно? Вчера слушах, как английският премиер се извиняваше за подобно „престъпление“ на народа си. А що се касае за това, че някой се опитва да обижда Джокович на балканец и го нарича селянин, бих му припомнила думите на Паисий: „О, неразумний и юроде, поради и что се срамиш да се наречеш…“ Обичам балканския човек, обичам Зорбас – олицетворение на балканския мъж… Обичам и поп Минчо Кънчев, неговият български прототип. За нищо на света не бих заменила Балканите, нито за австралийския, американски и още по малко за западноевропейския рай. Ние сме това, което сме – Балканци! Тук и такива сме се родили и най-добре бихме живели, ако ни бяха оставили на мира…

– При Джокович не се ли забелязва тенденцията, че моята лична свобода е по-важна от живота на останалите?
– Аз не забелязвам. Той достатъчно много прави, с което доказва обратното. Не знам колко спортисти, като него даряват, немалка част от наградите си, в полза на обществото. Човек, който не е безразличен към болката и нуждите на другите, не отговаря на образа, който се опитват да му изградят. Той не се е натрапил, поканили са го и организаторите се бореха за оставането му. Второ той по никакъв – по абсолютно по никакъв начин не може да застраши ничий живот. В този момент започват турнира в Китай. Провеждат се N-на брой състезания в цял свят. Трето, защото цялата история не мирише, а смърди. Никой не обича прекалено силния. От друга страна какъв по-добър PR за управляващите в Австралия. Принципни, безкомпромисни, хайде бе? В същото време, без да им мигне окото те прецакаха французите с договора за подводниците. Французите пък им го върнаха, като веднага поканиха Джокович…. Вижте, това са недостойни, просташки, политически игрички… Страдат спортистите… и не само те.

– Факт е, че Джокович можеше да си купи сертификат и тихомълком да играе, но избра трудния начин, скандала? Това край ли ще бъде за кариерата му?
– Не, моля Ви, не мога дори да си го представя. Джокович е твърде голям, за да си разреши подобно деяние. Не мисля, че ще е края на кариерата му, не е само Австралия. Впрочем мисля, че австралийците ще изгубят много повече, отколкото той. Той губи само пари… С отношението си към него, с това, че поискаха да го унизят и с депортацията, направиха Джокович герой. Ще го припознаят като такъв милиони протестъри по света. И пак искам да повторя – вън политиката от спорта! Не може всичко да се мърси в този нещастен свят.

Виж още:Нов удар за Ноле! Джокович плаща 500 000 долара разноски по изгубеното делоНовак Джокович трябва да отдели 500 000 долара, за да плати разходите по загубеното днес дело, преда…Jan 16 2022skafeto.com

Джокович изгуби битката с АвстралияНатоварен ден в съда в Австралия, където съдиите слушаха повече от четири часа спорове, докато Новак…Jan 16 2022skafeto.com

Сесил Каратанчева: Джокович е наказан за назидание и пропагандаСесил Каратанчева изрази своето мнение по темата „Новак Джокович“. Поведението на сръбския тенисист …Jan 15 2022skafeto.com


loading...