автобуси пловдив

16-годишен ученик от елитно пловдивско училище е стрелецът по градските автобуси, съобщиха от полицията в Пловдив.

Момчето е задържано за 24 часа, няма данни за други криминални прояви. Наблюдаващият прокурор ще прецени какво обвинение да му се повдигне, тъй като е непълнолетен – дали за хулигантство или повреда на материално имущество.

Сигнал за инцидента бе подаден малко след 18 ч. на 18 декември, събота. По автобусите е стреляно, когато са влизали в тунела, който минава под Античния театър в посока Международния панаир. В превозните средства по това време е имало няколко души, които не са пострадали, припомня Дир.бг.

Заедно със стрелеца са били още трима негови връстници, които са били разпитани.
Първоначално версиите на тийнейджърите са били различни, но в процеса на работа е изяснено какво точно се е случило. Единият ученик е извадил въздушната пушка и за да покаже колко надалеч стреля, произвел около 10 изстрела по автобусите. Три от сачмите попадат върху стъклата на превозните средства и ги повреждат.

Стреляно е на разстояние от 20 метра по автобусите, както и по автомобили, за които обаче няма сигнали за щети.

„Щетите по возилата на градския транспорт са за около 800 до 1000 лв. Счупени са страничните стъкла. Не знаем откъде стрелецът е взел оръжието. Няколко пъти променя версията си. Касае се за въздушно оръжие, което не е оръжие по смисъла на закона, стреля със сачми. Една от версиите на задържания е, че го е купил от магазин с чужда лична карта. Тепърва ще се установява дали това е така. Свидетели казват, че той не е разбрал, че е счупил стъклата на автобусите“, обясни началникът на сектор „Криминална полиция“ Мирослав Петков.

Установено е още, че по-рано през същия ден две от момчетата са стреляли със същото оръжие по кенчета. Касае се за въздушна пушка, която стреля със сачми с диаметър 4,5 мм – достатъчно, за да нанесе сериозни щети.

Няма данни момчетата да са употребили алкохол.

От прокуратурата в Пловдив са обезпокоени от нарастващите вандалски случаи с непълнолетни и малолетни.

Те призовават родителите да бъдат по-внимателни и да упражняват контрол върху децата, за да не се стига до нелепи инциденти. Властите смятат, че е необходима промяна на закона спрямо въздушните оръжия, защото те могат да нанесат сериозни поражения. Те също трябва да подлежат на някакъв режим и да няма свободен достъп до тях.

Още от Криминално


loading...