Амстердам

В социалните медии се появиха десетки видеа, които показват въоръженото нападение в магазина на Apple в Амстердам. Заложник на похитителя е бил наш сънародник, който в последния момент успява да се измъкне от ръцете на опасания в експлозиви престъпник, да го изкара от нерви и да го предаде в ръцете на полицията.

На кадрите се вижда как бандитът държи пистолет, насочен към главата на сънародника ни. Двамата са застанали до един от стъклените изходи на магазина. Има данни, че сънародникът ни е бил с вързани ръце, предава Дир.бг.

След известно време заложникът излиза от магазина, тичайки, а след него изскача и похитителят. Българинът успява да се спаси, но въоръженият нападател е блъснат от кола, след което обезвреден от екипите на полицията, които са били на място.

„Благодарни сме, че служителите ни и клиентите в Амстердам са в безопасност след това ужасяващо преживяване“, пишат от Apple в изявление до медиите.

Въоръженото нападение на магазина продължи около шест часа, преди похитителят да бъде заловен от полицията.

Полицията благодари на смелия заложник, който успя да избяга, докато полицейски робот доставял вода, поискана от похитителя. Именно българинът бил изпратен да вземе водата от входа, но тръгнал да бяга. Похитителят хукнал да го гони, което позволило на полицията да го залови, като го повали с автомобил.

„Заложникът изигра героична роля, като предизвика пробив (в ситуацията)“, каза шефът на амстердамската полиция Франк Пау, цитиран от „Ройтерс“. „В противен случай това можеше да бъде дълга нощ“, добави той.

Самоличността на българина не се разкрива, нито дали той е бил посетител в магазина или е работел в него. Нидерландската телевизия NOS го описва като 44-годишен мъж. Около 70 души са успели да напуснат сградата, докато инцидентът се е развивал във вторник вечер.

Заподозреният е 27-годишен мъж от Амстердам, отбелязва Асошиейтед прес. За да пусне заложника, похитителят е искал откуп от 200 милиона евро в криптовалута. Той е заплашвал, че ако исканията му не бъдат удовлетворени, ще се самовзриви.

Още от Криминално


loading...