бабата на Кристин

Убиецът се ражда такъв и никога няма да се промени. С всичката си мъка и болка през тези две години съм се борила единствено, за да постигнем промяна в НПК и Конституцията и поискахме доживотна присъда без право на замяна. Ето че тя е отменена въз основа на това, че той е 21-годишен и в течение на присъдата, която ще лежи, може да се подобри.“ Това каза пред БНТ Милка Георгиева – бабата на 7-годишната Кристин, която бе убита в сливенското село Сотиря.

Жестокото убийство на момиченцето бе извършено на 15 август 2019 г. 21-годишният извършител Мартин Трифонов пък бе задържан след почти 24-часово издирване, след като бе прострелян в краката, тъй като оказа съпротива. Заради раните си Мартин Трифонов бе опериран в сливенската областна болница и стабилизиран. Болничната му стая се охраняваше от полиция, тъй като съдът му наложи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, след като заседава в същата болнична стая. След това той бе преместен под охрана в болницата на затвора в София, а през януари м.г. застана и пред Окръжния съд в Сливен и получи най-тежкото предвидено от закона наказание – доживотен затвор без право на замяна.

Впоследствие присъдата бе потвърдена изцяло от Апелативния съд в Бургас. Убиецът обаче обжалва и пред Върховния касационен съд, който преди дни промени наказанието на доживотен затвор, аргументирайки се с младата възраст на извършителя и възможността да се поправи.

„Не смятам че убийците могат да променят държанието и отношението си към това, което са извършили“, допълни Георгиева. Тя се опасява, че убиецът на внучката й може да лежи 25-30 г. и да бъде освободен предсрочно.

„Над 1 милион подписки бяхме събрали и ще продължим, ако трябва, да събираме подписки, защото подписката която съм си поставила за цел е да получат адекватни присъди“.

Милка Георгиева спомена за други случаи за убийства на деца, с неадекватни присъди за извършителите и благодари на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов, че е се срещнал с нея вчера и я е изслушал.

„Получих съдействие, ако остане служебното правителство на власт, ще искаме тежест на доживотната присъда без право на замяна“, каза жената.

Бабата на убитата Кристин обяви готовност за излизане на протест и призова организацията „Системата ни убива“, хората с неравностойно положение и други семейства, пострадали от подобни трагедии, заедно да изразят гражданското си мнение.

Виж още:ВКС смекчи присъдата на изверга, изнасилил и убил малката Кристин, бил много младВърховният касационен съд измени доживотната присъда без право на замяна на 21-годишния Мартин Трифо…Aug 17 2021skafeto.com


loading...