банкерката Невена

Стара максима гласи, че ако искаш да разбереш какво се случва, трябва да проследиш къде отиват парите. В случая с банкерката Невена Й., която се възползва от средства на вложители на Инвестбанк – депозити, разплащателни и спестовни сметки, към момента това не може да се установи.

Ясно е, че служителката се е възползвала от средствата /както самата тя признава пред разследващите/, но твърди, че го е направила, защото била подведена от човек, с когото се запознала по интернет и му изпратила различни суми, общо възлизащи на близо 1 милиона лева.

Съответно въпросния човек – Сергей Михайлов, отрича да е получавал подобни суми. А парите ги няма. Няма банкови преводи негови сметки, няма и каквито и да било други следи, освен няколко бележки от офис на Еконт – че има пратки към Сергей Михайлов, но от тях изобщо не става ясно, че са били изпратени пари.

Тоест – липсват каквито и да било обективни находки, че конкретни суми и въобще – въпросният милион, са отишли при Сергей Михайлов. Това поставя казуса в един „омагьосан кръг“ и го прави сериозно предизвикателство за органите на досъдебното производство.

Къде са отишли парите все още не става ясно, но колегите от БЛИЦ проследиха поне част от пътя им.

Ето я и конкретиката по завързания случай:

38-годишната Невена Й., която работи в банков клона във Варна от май 2007 година, се запознала чрез интернет платформата АБВ с потребител, представил й се като Михаил. В хода на кореспонденцията им въпросният потребител се оплакал неколкократно на Невена, че има сериозни проблеми, свързани с финансови задължения. Тези обстоятелства могат да се счетат като доказани факти, защото обясненията и на двамата впоследствие се припокриват в това отношение.

Въпросният Михаил казал на Невена, че са му нужни пари, защото го преследват лихвари. Тя съответно реагирала и решила да му помогне.

Според нейните твърдения първо му изпратила 200 лева от Изипей – това е и единствения превод на пари, който е явен и доказауем. Впоследствие продължила да му праща пари, посредством Еконт. Пратките били адресирани до Сергей Михайлов – въпросният Михаил бил казал, че това е негов братовчед, а впоследствие се установило, че това е самият той.

Пред разследващите Невена Й. разказала, че изпратила всичките си лични спестявания на въпросния потребител, представящ се като Михаил, а след това и тези на родителите си, до чиито банкови сметки имала достъп и пълномощно да се разпорежда с тях.

Самата Невена теглила два банкови кредита- в размер на 9000 и 33 000 лева. Според твърденията й – тези пари също били изпратени на Сергей. Невена помолила баща си да изтегли креди в размер на 12 000 лева, който впоследствие бил рефинансиран до 20 000 лева. Тези пари, според твърденията на Невена Й., били прехвърлени от нея от сметка на баща й в нейна сметка, а впоследствие изтеглени и изпратени като колет чрез Еконт на Сергей. Според обясненията на Невена Й., личните средства и парите от кредити – нейни и на баща й, които изпратила на Сергей, общо възлизат на около 60 000 лв.

Редно е да се подчертае, че Невена никога не се е срещала с въпросния Сергей, който е женен и има две деца.

След това запознала да посяга на депозитите на вложителите, както и на разплащателните и спестовните им сметки.

Очевидно е помислила какво прави, защото не е била усетена от нито един вложител. А не е била усетена, защото посягала на т. нар. „спящи сметки“ – такива, по които дълго време не е имало движение.

За да не се набива на очи, не прехвърляла средствата в своя сметка, а предимно в тази на баща си. За близо 3 години, през банковата сметка на Георги Й. преминали средства на вложители на стойност малко над 932 000 лева. От сметката на баща си Невена прехвърляла парите в две свои сметки. Първоначално в разкрита сметка в една банка, а след това и в друга.

Пред разследващите признала, че имала и други сметки – на свои приятели и близки, през които „препирала“ парите. Една от тази сметки е на нейна приятелка с инициали З.Ч.

Все още не е установено на каква стойност точно са били преводите там. Но с всеки изминал ден на разследването и вътрешната проверка на банката, се установяват нови данни и размера на вредата расте.

Прокуратурата обяви, че се касае за един милион и 22 хиляди лева, но според информацията на БЛИЦ става дума за много по-голяма сума. Естествено, вложителите на банката са обезпечени и няма опасност за техните пари. Но парите на банката ги няма…

А въпросният Сергей Михайлов признава, че е получил първо 200, а после 15 000 лева от Невена Йорданова, които тя самата била предложила да му прати и се разбрали да бъдат под формата на заем. За всички останало суми той отрича да има нещо общо.

Приятелката на Невена – З. Ч. в момента се намира в Турция със семейството си и няма как да бъда разпитана, за да се осветли ситуацията с парите, прехвърляни в нейна сметка.

Интересно е, че в периода на инкриминираната дейност, никой от колегите на Невена Й. – като контролни органи, не се е усъмнил в действията й.

Механизмът на работа в банката е такъв, че за да се случи превод от дадена сметка, Невена трябва да получи подписът на своя колежка като контролен орган, а след това друг контролен орган, нарече „шестото око“, също трябва да одобри превода.

Налице са подписи за всички извършени преводи, а тепърва графологични експертизи ще установяват действителни ли са те.

Виж още:Круизи и финал на Шампионската лига си подарила банкерката, източила милионПътувания с круизни кораби, посещения на екзотични дестинации и дори финал на Шампионската лига на ж…Nov 29 2019skafeto.com

Откриха любовника, получил 1 милион от крадливата банкерка от Варна„Самоличността на мъжа, за когото се твърди, че е получил близо 1 милион лева от банкова служителка,…Nov 28 2019skafeto.com

Грандиозна измама във Варна, млада банкерка задигна 1 милион леваГрандиозна измама във Варна! 38-годишна банкова служителка е била задържана вчера в морската столица…Nov 27 2019skafeto.com

loading...