Добромир Люлин

Две досъдебни производства са образувани срещу задържания за убийството на родителите си мъж от Благоевград, съобщи на брифинг говорителят на Окръжна прокуратура – Благоевград Георги Мадолев. Едното е във връзка със смъртта на неговите родители, а второто е за противозаконно отнемане на моторно превозно средство, което обвиняемият е извършил, след като е умъртвил родителите си, пише Дир.бг.

Престъплението е извършено в нощта на неделя към понеделник. Първият сигнал е до Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Благоевград за пожар в апартамент в ж.к. „Ален мак“. На място отиват два екипа, които бързо потушават пожара, но при първоначалния оглед са открити телата на собствениците на жилището – 60-годишен мъж и неговата 43-годишна съпруга. По телата им е имало рани от остър предмет, каза пред журналисти Валери Георгиев от Областната дирекция на МВР в Благоевград. До момента обаче няма повдигнато обвинение за причиняване на умишлен пожар, но в следващ етап, на база събраните доказателства, задържаният може да бъде съден и за палеж.

Около 4 часа тази сутрин е получен сигнал за самокатастрофирал бус, а полицаите на място заварват мъж в неадекватно състояние. При проверката се оказва, че това е синът на загиналите мъж и жена, и е последвало неговото задържане. Автомобилът, с който е самокатастрофирал, също е бил отнет противозаконно.

На този етап задържаният не е направил самопризнания, но въз основа на събраните доказателства наблюдаващият прокурор е стигнал до извода, че задържаният е убил родителите си, посочи Георги Мадолев. До момента е установено, че убийството е извършено чрез нанасяне на удари в главите им, като на местопроизшествието е намерена тесла с обгорена дръжка, с която се предполага, че е извършено престъплението, каза говорителят на ОП-Благоевград.

Обвиняемият за убийството на родителите си мъж е задържан за 72 часа. Предстои да му бъде повдигната мярка за неотклонение „задържане под стража“. Ако извършеното престъпление се докаже, законът предвижда наказание от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, посочи прокурор Георги Мадолев.

По неофициална информация първоначално 23-годишният програмист Илия Априлов твърдял пред разпитващите, че няма спомен как е убил родителите си Бистра и Васил, но признал, че е откраднал микробуса и запалил апартамента. След това разказал, че сънувал кошмари как някакви хора искат да го убият и той грабнал теслата. По-късно признал, че се е скарал с майка си и започнал да я налага, после се нахвърлил и на баща си, съобщи „24 часа“. Тези му думи обаче са разказани още преди да му бъде повдигнато обвинение. След това, когато вече е имал качеството на обвиняем, се възползвал от правото си да мълчи.

Хронология на две /не/предизвестени смърти

24-годишният студент по информационни технологии в ЮЗУ „Н.Рилски“ дошъл на себе си едва следобеда и след шока и състоянието на силен афект разказал пред опитните криминалисти в ОД на МВР Благоевград какво се е случило във фаталната вечер, съобщи местният сайт Struma.com.

Арестуван след катастрофа с краден микробус, с който се опитвал да се скрие при баба си /майка на баща му/ в петричкото село Марикостиново, Илия първоначално направил опит да заблуди полицаите, че сънувал кошмарен сън, че го нападат някакви хора, които искат да го убият. Грабнал теслата и се „бил“ с тях.

Часове по-късно обаче младият мъж дошъл на себе си, излязъл от шока, избухнал в ридания и разказал истината. Предишната вечер се скарал с майка си – нещо, което често се случвало в дома на семейство Априлови, както потвърждават и съседи, чували непрекъснатите крамоли в дома им. Така било и във фаталната нощ – чули се крясъци, писъци, падащи предмети и едва когато жилището пламнало съседите подали сигнал на 112. Илия казал, че не си спомня повода, по който се скарали. Сбили се. Синът удрял, майката също. Жената решила да се оплаче на бащата, които лежал, повален от инсулт, но той не й позволявал да го тормози, тъй като е болен.

Роднини разказаха пред Struma. com, че 60-годишният Васил Априлов е получил инсулт на 23 септември. Бил в Марикостиново при майка си и се прибрал, за да се лекува в дома си в ж.к. Ален мак в Благоевград. Оплаквал се на приятели и познати, че има сериозни проблеми със сина си, но не уточнявал какви.

Когато майката влязла в стаята на бащата и започнала да му разказва, Илия обезумял и грабнал теслата. Удрял без пощада, многократно. Множество удари по главата й открил лекарят, направил оглед. Десетки удари. Бащата го умолявал да спре и последвали удари с теслата и по него.

Осъзнал, че убил родителите си, Илия ги покрил със стари дрехи и драснал клечката. Избягал от жилището. Стигнал пеша до животинския пазар в Благоевград, където има автосервиз. Пробвал да отключи някоя от колите, но видял, че на буса, който е фирмен, има ключове на таблото. Запалил го и тръгнал. Малко по-късно катастрофирал в района на Кресненското дефиле на път за село Марикостиново и сам повикал полиция. Така той е задържан.

Битово убийство, разкриващо една голяма семейна драма, продължаваща с години. Съседи, приятели и познати на семейството, с които местният сайт разговаря, разказаха, че бащата Васил е бил странен, скандален и силно докачлив. Колегите му от таксиметрова фирма, в която е работил, потвърждават, че имал тежък характер. Така си обясняват агресията, отключена у сина му, който според съседите не давал вид на човек, който може да направи такова нещо.

Майката е счетоводител в СБА в Благоевград. За нея също не казват нищо лошо. В семейството явно е имало непреодолими противоречия и проблеми. Като цяло Априлови било леко асоциални, не се събирали с хора, не контактували с голяма част от съседите си.

Илия Априлов е фитнес маниак, с добро телосложение и мускули, оформени с употреба на протеини и добавки. Заявил, че вчера не е вземал никакви добавки, плувал сутринта и се прибрал. Страхувал се от контакти с хора заради Ковид. Нямал приятелка или компания.

Психолозите на МВР смятали, е че Илия е осъзнавал действията си, не е невменяем и няма психиатрична диагноза. Какво е отключило и провокирало силния му гняв и състоянието на афект, остава загадка. Очаква се да му бъде направена сложна медицинска експертиза, която окончателно да потвърди или отхвърли установеното до момента.

Виж още:Ужасът в Благоевград: Тесла, пожар… Обвиненият за двойното убийство е направил самопризнанияОбвиненият за убийството на своите родители 23-годишен мъж – Илия А. от Благоевград, е направил само…Oct 4 2021skafeto.com

Трагедия в Благоевград: Разследват двойно убийство, заподозрян е синът на семействотоСемейна криминална трагедия се е разиграла тази нощ в Благоевград. По непотвърдена информация 60-го…Oct 4 2021skafeto.com


loading...