Бяла Слатина

Приемен родител е предаден на съд за престъпления, извършени спрямо настанено в дома му дете. С обвинителен акт на Районна прокуратура – Враца, Териториално отделение – Бяла Слатина, е повдигнато обвинение на 58-годинишната жена за три престъпления – закана с убийство, нанасяне на телесни повреди и изтезания на непълнолетно момче, съобщиха от държавното обвинение.

Обвиняемата е реабилитирана по право. Жената преминала курс за професионален приемен родител и била утвърдена за такъв със заповед на директора на институция за социално подпомагане в гр. Враца.

През м. юли 2017 г. в семейството на жената било настанено 10-годишно момче. Тя му купила дрехи, предоставила отделно легло, пише Дир.бг.

Не след дълго започнала да възлага на детето различни задачи – плевене на градина, цепене на дърва, бране на ягоди. В продължение на месеци то ги изпълнявало. В деня, в който момчето заявило, че вече няма да върши подобна работа, приемната му майка го ударила и го изпратила да стои в стаята. Казала му, че ще бъде лишен от храна.

През четирите години на съвместното им съжителство обвиняемата продължила да нанася удари на детето, да го тормози, да го обижда и заплашва. Обикновено поводите за това били отказът му да изпълни исканията на приемния родител или ненаучен добре урок.

В началото на м. юни 2021 г. жената упражнила физическо насилие спрямо момчето, заради взети от него слушалките на сина й. Инцидентът толкова много я ядосал, че тя му нанесла множество удари с дървена дръжка от метла по цялото тяло. След като дървото се счупило, накарала детето да излезе на двора и да стои с вдигнати ръце до стената. По-късно му дала да яде супа и го предупредила, че това му е за последно.

Същата вечер тя му нанесла побой с точилка и наранявания с нож в областта на китката, гърдите и бедрото. Впоследствие накарала момчето да притиска тениска към раните, за да спре кървенето.

През нощта пострадалият се събудил с вързани зад гърба ръце. Обвиняемата му сложила чувал на главата, издърпала го от леглото и му заповядала да върви с нея. Казала му, че ще го изхвърли в реката, няма да остане жив и ще умре. В един момент се отказала да извършва тези действия и развързала детето.

На сутринта жената отново ударила момчето и му казала да се маха, защото „не може да го гледа“.

Със синини от побои по цялото тяло, с множество рани от пробождане с ножа, уплашен за живота си пострадалият отишъл на училище. Обезпокоен от състоянието му, неговият учител се поинтересувал за случилото се с него. Първоначално детето плачело и не искало да споделя, но впоследствие разказало за жестокото отношение на приемния родител към него. Момчето спестило подробности от страх да не бъде убито.

Незабавно били уведомени директорът на училището и социалните служби. Пострадалият бил насочен в център за настаняване от семеен тип и прегледан от съдебен лекар.

В хода на разследването учителите на момчето са го характеризирали като скромно, свито, неконфликтно дете, много притеснително и уплашено.

Понастоящем той е ученик в 8-ми клас. Педагозите споделят, че видимо той е преодолял психическата травма, спокоен е и не създава никакви проблеми.

За бившия му приемен родител предстои наказателно дело за извършените престъпни деяния.

За престъпленията в приемната грижа отговорността е споделена – както на приемния родител, извършил престъплението срещу детето, така и на специалистите и социалните работници, които са отговорни за обучението, одобрението на приемния родител, за контрола на грижите в приемното семейство. Това се посочва в позиция на Националната асоциация за приемна грижа, която е обединение на 800 приемни родители от цялата страна, по повод случая на насилие над дете в приемно семейство в Бяла Слатина.

Според Националната асоциация за приемна грижа в този случай отговорност за прикриването на истината и за живота в насилие близо четири години на едно дете носят и съседите, личният лекар на детето, училището и всеки, който е имал и най-малки подозрения за жестокостите. „За нас, приемните родители, е необяснимо как за четири години, в които детето е било настанено в приемното семейство, социалните работници не са установили, че детето е обект на системно насилие, жестокост и злоупотреба. Необяснимо е и как приемният родител е преминал процеса на оценка и одобрение за приемен родител, както и как е имал положителни оценки за работата си в своите годишни доклади“, се посочва в позицията на асоциацията. Приемната грижа е една от най-контролираните мерки за закрила на децата у нас, подчертават от организацията.

Националната асоциация за приемна грижа настоява отговорните институции и прокуратурата да потърсят отговорност за професионалното несправяне и за небрежността освен на приемния родител, и на социалните работници, отговорни за случая. Време е отговорността да бъде солидарна, защото и двете страни имат участие в съсипания детски живот, посочват от организацията.

„В социалната система и закрилата на децата развитието от години е в застой, както и че се отлагат решителните действия, които да променят подхода към децата в риск и техните семейства. Докато системата за закрила на детето „документира“, „наказва“ и администрира, а съдбите на децата са на хартия, подобни случаи ще бъдат всекидневие“, заявяват от асоциацията.

Още от Криминално


loading...