варна анатоли

Окръжната прокуратура във Варна внесе искане във Варненския окръжен съд за вземане мярка за неотклонение “задържане под стража“ на Анатоли М., който уби млад мъж в морската столица. 33-годишният гражданин на Молдова е задържан до 72 часа с постановление на прокурор в Окръжната прокуратура във Варна, след като е бил привлечен като обвиняем за умишлено убийство по член 115 от НК.

Досъдебното производство по случая е образувано в петък, 22 ноември. Тогава около 8 часа сутринта във Варна възникнал скандал между 30-годишния Николай Н. и свидетели. Пострадалият отишъл на адреса рано сутринта с приятелката си.

В жилището на неговия познат се намирали още трима мъже, един от които молдовският гражданин Анатоли М., постоянно пребиваващ в България от 2002 г.
Николай се държал агресивно с останалите мъже.

На излизане от дома Анатоли намушкал с нож Николай, като успял да му пререже артерия. Малко по-късно в болницата пострадалият починал. Окръжният съд във Варна определели постоянна мярка „задържане под стража“ на 33-годишния Анатоли М.
Според Наказателния кодекс, престъплението, в което е обвинен е тежко умишлено и се наказва с „лишаване от свобода“ от 10 до 20г. Убитият е бил осъждан и през октомври е бил пуснат от затвора.

Защитата на Анатоли М. посочи, че обвиняемият добросъвестно е разказал за инцидента и е съдействал на органите на реда, като очакват тепърва да бъде изяснено дали в действията на 33-годишният молдовец е имало умисъл. Като разгледа събраните до момента материали от досъдебното производство, Варненският окръжен съд прие, че съществува обосновано подозрение, Анатоли М. да е съпричастни към деянието, в което е обвинен. Извършените множество процесуално-следствени действия дават основание да се предположи, че на по-късен етап от досъдебното производство може да се направи и друга квалификация на престъплението.

Към настоящия момент, обаче предявеното обвинение е за умишлено убийство, за което предвиденото наказание е „лишаване от свобода“ до 20 г., което само по себе си представлява реално опасност лицето да се укрие. Поради гореизложените обстоятелства съдебният състав счете, че към момента най- подходяща мярка за неотклонение спрямо Анатоли М. е „задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна, пише „Фокус“.

Още от Криминално

loading...