Васил Калина

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

27-годишният Васил Василев, който преди 4 години удуши приятелката си Калина Симова в апартамента й в столичния кв. „Банишора“ ще лежи 20 години в затвора. Това е окончателното решение на ВКС, с което се отменя доживотната присъда на предишните две инстанции, съобщава 24 часа.

Бившата манекенка Калина Симова бе убита в нощта на 15 срещу 16 януари 2019 г. с особена жестокост от приятеля си Васил. Двамата имали връзка от няколко месеца, но напоследък нещата не вървели, оплаквала се Калина на своя приятелка. Във фаталната нощ той я удушил, блокирайки с едната си ръка дихателните й отвори (уста и нос), а с другата – притискайки шията й, както и упражнявайки натиск с тялото си върху гръдния й кош и корема й. След като убил Калина, Васил излязъл и си купил въздушен пистолет. Прострелял се в гърлото, но сачмата само го одраскала. Едва на следващия ден казал на баща си за убийството.

В хода на делото защитата настояваше, че смъртта е настъпила при нещастно случайно стечение на обстоятелствата по време на нестандартен сексуален акт, но такива категорични доказателства съдът не откри. Подсъдимият до последно твърди, че не е искал да лишава от живот Калина, а я е обичал.

Върховният касационен съд намали наказанието на извършителя, след като подробно обяснява защо липсват основания извършеното престъпление да бъде определено като изключително тежко. Върховните магистрати смятат още, че „положителните цели на наказанието е възможно да бъдат реализирани по отношение на подсъдимия в рамките на срочно негово лишаване от свобода“ и измениха доживотния затвор с 20 г. лишаване от свобода.

Още от Криминално