влакове италия

47-годишен българин с инициали К.Р. в продължение на месеци е дърпал ръчната спирачка на пътнически влакове в Северозападна Италия изцяло за собствено удоволствие.

Така смятат служителите в железопътната полиция, които са преброили и установили със сигурност 18 случая негово дело, запечатани в паметта на охранителни камери по гари и покрай жп трасета. Но стилът, начинът на действие на безмилостния пакостник на средна възраст, карат жп ченгетата без много да се замислят да припишат на нашенеца още поне три пъти повече инциденти от този тип в областите Лигурия, Ломбардия и Пиемонт от последните месеци. При всички тях пътническите композиции, превозващи най-често приходящи до големите градове работници и служители, трупат закъснения с часове, а графикът за движение по железните пътища на други конвои се обърква тотално, пише Монитор.

Мания

Според разпространено от квестурата на областния център на Лигурия – Генуа съобщение за медиите спирането на влакове с дърпане на внезапната спирачка се било превърнало във фикс идея за българина. Изглежда голяма радост му носело създаването на неволи на хиляди всекидневно пътуващи до работата си хора, които от началото на годината всеки ден тръпнели в ужасяващото очакване да се появи „серийният спирач на влакове“. Така бил наречен с омраза и страх сънародникът ни, който току на два – три дни успявал да вгорчи живота на поне един влак местни хора. Сериозно потърпевши от изцепките му били и десетки железничари, които след всяка „интервенция“ на нашенеца били принудени дълго да работят, за да отстранят последствията от нея и пуснат движението по „запушените“ отсечки. Според местните медии необяснимото, потресаващото и дори невероятното в цялата история е това, че К.Р. е успял толкова дълго да остане неуловим, превръщайки се едва ли не в бандит легенда. Още повече че българинът нямал постоянно място за живеене, спял където му попадне – често под открито небе, като мълвата го окичила с ореола на многократно осъждана, но все така свободна личност.

Спец

Ако се вярва на излизащия в Генуа вестник „Ил Секоло XIX” и на другите медии от региона, начело с торинския всекидневник „Стампа“ нашенецът бил страхотен специалист по екстремно спиране на пътнически композиции. „Мъжът се качва на даден влак в произволно избрана от него гара, изчаква композицията да набере скорост, след което хваща ръчката на внезапната спирачка, дърпа я и активира устройството за аварийно спиране“, обясни на вестникарите високопоставен служител на железопътната полиция. При някои случаи, каза още униформеният, българинът е успявал да задейства почти едновременно спирачките на няколко вагона от един и същ влак, като по този начин е причинявал закъснение от над час поради трудното разблокиране на системата.

Удар

Последният си „удар“ сънародникът ни нанася миналия четвъртък, когато се качил на пътнически влак южно от Торино с пътуващи за работа хора и дръпнал ръчката на внезапната спирачка малко след тръгването на влака от гара Ронко Скривия. Така композицията пристигнала в крайната гара Принчипе в Генуа с 57 минути закъснение. Там обаче ченгетата вече чакали нашенеца с белезници, които му закопчали веднага щом стъпил на перона. Къде от записите на охранителните камери, къде от показанията на железничари и пътници, физиономията, походката и прийомите му на действие били вече добре познати на жп полицаите. Те от няколко дни буквално дишали във врата му, успявайки накрая да го закопчеят, като в най-скоро време предстои българинът да бъде съден за нарушаване на обществения ред за незаконно прекъсване на транспортна услуга и трошене на жп имущество. Защото освен че дърпал внезапните спирачки, понякога нашенецът чупел на поразия прозорците на вагоните с щанги, гаечни ключове и друг попаднал му под ръка инструментариум.

Вдъхновение

Доста любопитно е подмятането по случая на информационен сайт от Генуа, според който нашенецът се бил вдъхновил за „подвизите си“ от френския филм „Извън нормата“. В него асовете на киното Венсан Касел и Реда Катеб играят ролите на възпитатели, които обгрижват деца и младежи с тежък аутизъм. Та един от техните питомци страда от симптома на „сериен спирач на влакове“ и на Венсан Касел му трябва много време, за да притъпи манията на иначе доброто момче. Като чиста проба фантазия пък може да бъде определено твърдението на в. „Стампа“, че неотдавна пияният до козирката К.Р. се бил опитал да спре и… самолет, излетял от летището в близкия до Милано град Бергамо. Само че нашенецът не бил намерил внезапната спирачка на въздушното возило и пилотът междувременно успял да го върне в отправната аерогара и да го приземи. Ако наистина е било така, остава открит въпросът защо още тогава пакостникът на възраст с БГ паспорт не е бил окошарен.

Още от Криминално


loading...