Галиче

Много жестоко убийство на млад човек по подбуди, които по-скоро са присъщи на животни, а не на хората. Те са на много ниско ниво на човешките потребности. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов на брифинг във Враца по повод убийството на 18-годишната Андрея в село Галиче.

„Гешев обърна внимание на възпитанието и липсата на образование. Важното в случая е, че много бързо успяхме да разкрием извършителя, за да му попречим да извърши друго престъпление“, продължи Маринов.
„Надявам се този път да бъде за по-дълго в затвора. Той има и други присъди“, коментира вътрешният министър.
И обясни, че задържаният е непълнолетен, а Законът има специални изисквания за това.

„Ние проведохме среща с обществеността в тази махала, те са силно обострени срещу извършителя и семейството му. Това, което предприемаме от тук нататък – там ще продължи полицейското присъствие, за да се предотвратят подобни инциденти. Кметът ни увери, че се работи по въвеждане на видеонаблюдение“, обясни вътрешният министър. Той допълни, че в района остава засилено полицейското присъствие.“

„Профилът на извършителя на убийството в Галиче е подобен на този при убийствата в село Сотиря и в Русе“, каза от своя страна главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Окръжна прокуратура – Враца.

Той разкри, че брифингът е формулиран като тема за лицата, които тормозят населението на тези малки населени места.

„Такива лица са известни на местния кмет, полицай и РПУ. Време е да се подобри координацията между Прокуратурата, местната власт и МВР и да се предприемат съответните законови мерки тези лица да не са на свобода, за да не се стигне случват такива трагедии като тази, която ще обсъдим. Това лице, което е с мярка за задържане за 72 часа, е осъждано в изпитателен срок, макар и непълнолетно. Ако бяхме по-добре координирани, каквато е отговорността на институциите, можеше да не се стигне до този трагичен край. Трябва да бъде ясно казано, че в голямата си част Съдебната власт се намесва, когато нещо вече се случило и престъплението е извършено. Превантивната роля е изключително важна. Тук своята роля има МВР, за което Прокуратурата може да помогне“.

Главният прокурор сподели, че ще се създаде тази организация в най-кратко време.

„Ще бъдат дадени указания на съответните окръжни прокуратури да подобрят взаимодействията си с областните дирекции на вътрешните работи. Как да извършат съвместен анализ на лицата, които тормозят населението в населените места и имат по 1-2 неприключили досъдебни производства, както и да предприемат по-активни действия за извеждането им от средата и намаляване на степента на опасност за жителите на населените места“, разкри още Гешев.

Според него профилът на този извършител е подобен на профила на извършителя на убийството в село Сотиря и на извършителя на убийството в Русе.

„Изключително брутално убийство. Начинът на извършване говори за профил на социопат. Ние ще поемем своята отговорност заедно с министър Младен Маринов и изпълнителната власт да си свършим работата. В крайна сметка, за да не се стига до такива трагедии, трябва да поемат отговорност много други институции. Освен за превенция на престъпността и наказване за извършените престъпления, става въпрос и за образование, и за работа, които не са от нашата компетентност. Така че трябва и другите институции да си свършат работата. Всеки трябва да поеме своята отговорност. Проведохме среща с кмета на населеното място и го уведомихме за това какво предстои в национален план“, посочи Гешев.

Окръжният прокурор Десислав Начков даде подробности за убийството. Той обясни, че престъплението е извършено около 01:00 часа на 11 януари. Заподозреният Аксел вечерял при баба си, която живее на същата улица, на която и убитата Андрея. След като вечерял, излязъл и минал покрай дома на момичето.

„Той забелязва, че в стаята й свети. И взел това решение, защото я бил харесвал отдавна. Портата на двора била отворена. На двора той намерил стол, който взел. Вратата към дома била заключена. Нападателят видял, че Андреа спи и решил да влезе в дома през друг вход. Той взел метална пръчка, за да сплаши момичето. Влязъл в дома й през отворен прозорец на мазето. Той твърди, че познавал къщата, защото бил ходил преди години с компания“, обясни Начков.

Виж още:Извергът Аксел заклал и изнасилил красивата Андрея заради 300 леваАксел Олегов – убиецът на красивата Андрея от село Галиче, я нападнал в къщата й, за да я ограби. То…Jan 13 2020skafeto.com

Майката на убитата Андрея: Искам го в ръцете си жив. Искам да му правя това, което той е направилТова е един ужас, в който ни въвлече някакъв психопат. Брат ѝ е едно тяло, което няма душа. Баща ѝ е…Jan 13 2020skafeto.com

Ето го касапина, признал, че е заклал Андрея в ГаличеПърва снимка на убиеца Аксел Олеков, който закла 18-годишната Андрея във врачанското село Галиче, по…Jan 12 2020skafeto.com

loading...