Денислав Борисов

Нямаше да ви наложа най-тежката мярка – задържане под стража, ако не бяхте с полицейска униформа и служебна карта, докато превозвате нелегални мигранти. С тези думи пловдивският съдия Николай Петров се обърна към 23-годишния полицай от СДВР Денислав Борисов, съобщавайки му, че го оставя в ареста.

Задържаният помоли за по-лека мярка и изрази съжалени за стореното. На 4 януари той беше заловен на 119-ия километър на АМ „Тракия“, шофирайки бус с 31 афганистанци. Пред полицаите казал, че е колега и помолил да не го проверяват. Бил с униформа, показал и служебна карта.

„Това представлява висока обществена опасност“, отбеляза магистратът. По думите му самите мигранти разказали, че им било съобщено, човекът, който ще ги превозва, ще е с полицейска униформа. „Седмица по-рано Борисов е извършил аналогично деяние“, посочи съдията.

Младият мъж мълчеше в залата, а баща му Роман Борисов непрекъснато бършеше сълзите си. „Не мога да говоря“, каза разстроен пред 24 часа родителят.

В залата беше и вуйчото на задържания, която разказа, че Денислав бил добро дете и трябвало да се грижи за баба си и дядо си. Той и адвокатката Надежда Римпева изкараха цялото семейство на младия полицай болно, включително и самия него. „Денислав страда от алергия. Носът му тече“, отбеляза вуйчото Стоян Стоянов. А защитничката пледира, че арестът няма да му се отрази добре.

„За много кратък срок са извършени двете деяния с мигранти“, натърти съдия Николай Петров, обявявайки решението си.

„Трябва да се грижи за паленето на печката на дядо си и баба си. Дядото е трудноподвижен, баба му не чува. Денислав им качва дървата за печката. В същото време трябва да помага в училище и на по-малкия си брат, тъй като говори много добре английски и немски“, продължи вуйчото. Майката на полицая не ходела редовно на работа, тъй като имала заболяване на костната система.

„Денислав не е конфликтна личност. Не пуши, не пие, не се дрогира. С чисто криминално минало е. Не притеснява родителите си“, включи се и адвокатката му.

Прокурорът Георги Коджаниколов контрира, че деянието, извършено от Денислав Борисов, засяга националната сигурност. „Той е призван да се бори срещу престъпни прояви, а е използвал служебното си положение, за да не бъде проверяван от колегите си“, посочи обвинителят.

„Да, бил е зад волана на буса и е изразил дълбоко съжаление. Но отчетете младата му възраст и неопитност“, включи се защитничката. Тя посочи като причина клиентът й да прибегне към закононарушение галопиращата инфлация и покачващите се цени.

„Мнозина не могат да се справят с доходите си. В такава ситуация физически могат да оцелеят само пенсионерите, които карат на хляб и мляко. Но той е на 23 г. и има различни нужди – спортува, кара кола, има разходи“, продължи със защитата тя. По думите й изкушението от бързи пари било присъщо за младите.

Надежда Римпева подчерта, че клиентът й ще сключи споразумение с прокуратурата. „Животът му се промени коренно, изгуби работата си, сега е обект на дисциплинарно производство в МВР“, каза още тя.

Определението на Районния съд в Пловдив може да се обжалва на 12 януари.

Още от Криминално


loading...