евро и долари

Успешна операция срещу производството на неистински парични знаци – евро и долари, реализираха екипи на МВР и СГП в столицата, предава Дир.бг. Българските правоохранителни институции продължават активно да пазят финансовите интереси на ЕС и партньорите ни от САЩ. Това написа прокурор номер едно Иван Гешев в Туитър.

„В акцията са задържани 4 милиона долара и 3 милиона и шестотин хиляди евро. Това е може би една от най-големите суми, … сериозна работа“, каза Гешев. Те са печатани умишлено във висше учебно заведение.

Задържани за 72 часа са 48-годишният печатар, печатал милиони фалшиво евро на територията на софийски университет, и 54-годишна жена. Двете лица нямат криминални прояви и не са осъждани. Те са част от по-сериозна мрежа на трафик за фалшиви пари за Украйна и Западна Европа.

Печатарят е имал трудов договор, съобщи на брифинг административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова по време на пресконференция по случая.

Печатната машина е запечатана, иззети са фотоплаки с изображение на евро банкноти, фотоплаки с изображения на акцизни бандероли, свидетелство за регистрация на МПС. Печатали са се и здравни книжки, съобщи директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

Все още не изяснено дали университетските власти са били наясно с извършваната дейност на територията на учебното заведение.

Разследващите имат данни, че двамата задържани са част от по-сериозна схема за износ на фалшива валута към Украйна и Западна Европа.

По думите на директора на ГДБОП Любомир Янев качеството на банкнотите е средно.
„Българските правоохранителни институции продължават активно да пазят финансовите интереси на ЕС и партньорите ни от САЩ“, написа по-рано главният прокурор Гешев.

Още от Криминално


loading...