https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

„В шок съм, че внучката ми е обвинена в убийството на баба си Виолета. Аз от много години не поддържах връзка нито с нея, нито с баба й. О, боже, още не съм на себе си от случилото се! Какво да ви кажа – то когато се тръгне по този път, нещастие се случва, мъчно ми е.“

Това каза пред България днес големият режисьор акад. Людмил Стайков, чиято внучка Ивет Стайкова бе обвинена вчера в убийството на баба си – актрисата Виолета Донева. Възрастната жена бе намерена убита в апартамента си в столичния квартал „Изток“ на 22 октомври. Полицията работи по няколко версии, преди да обвини 18-годишната девойка за извършеното престъпление. Ивет Стайкова е единствената дъщеря на единствения син на Виолета Донева и бившия й мъж – Людмил Стайков. Вследствие опиатите, които е взимало, момичето е развило шизофрения и е било настанявано в психиатрия.

Според непотвърдена информация допреди няколко години девойката е била ученичка в столичното 76-о ОУ „Уилям Сароян“. Тя е била изключена заради много отсъствия и оттогава не е продължавала образованието си.

Ивет Стайкова е зависима от наркотици през последните 4 г., а седмица преди да бъде обвинена за убийството на баба си – актрисата Виолета Донева, е намушкала приятеля си Виктор с нож в гърба. Това стана ясно в Софийския градски съд в понеделник. Арестуваната и окована с пранги на краката Ивет помоли за домашен арест, за да може да учи като частна ученичка, но магистратите решиха да я задържат под стража.

„Не знам какво стана с това талантливо дете. Участва във филма на сина ми Иво – „Пъзел“. Да, имаше бъдеще, но нещата явно са се променили много бързо. Както казах, семейството ми е тъжно, но нищо друго не можем да направим“, каза акад. Стайков. Големият ни режисьор след развода си с Виолета Донева има друга съпруга, както и други синове и внуци.

Според близки до сина на акад. Стайков – Иво, който е музикален режисьор, дъщеря му често спяла при приятели, като имало дни, в които дори не знаел къде е и какво прави.

„Баща й беше вдигнал ръце от нея. Раздялата на майка й и баща й беше отключващ фактор Ивет да се промени. За татко й това също беше труден период“, споделят хора, работили с Иво.

От филма „Пъзел“, който той прави през 2012 г., Стайков имал откъслечни прояви, макар да бил доста талантлив.

Напоследък бащата на момичето Иво не бил в добри отношения с покойната си майка Виолета, но дъщеря му Ивет често осъмвала при баба си. Възрастната актриса се грижила редовно за внучката си и й давала пари.

По маратонките на ученичката, по дънките, блузата и дори бельото й е открита кръвта на баба й, която е била намушкана много пъти с нож. Криминалистите имат и запис от камера, който показва как Ивет напуска блока след убийството. Седмица след престъплението пък домоуправителят на входа намерил нож в градинката пред блока и се обадил на полицията.

Според адвокатите на Ивет Стайкова по оръжието няма следи от кръвта на жертвата, нито биологичен материал от клиентката им. Прокурор Господинов заяви, че е назначена експертиза, но още не е сигурно дали това е ножът, с който е убита актрисата. Защитниците на момичето поискаха от съда да я освободи под домашен арест и да се назначи психиатрична експертиза, която да определи дали Ивет Стайкова е вменяема. От показанията на родителите, приятелите й, както и на лекари става ясно, че от 4 г. внучката на убитата актриса системно злоупотребява с наркотици.

В месеците преди убийството на баба си Ивет е лежала два пъти в психиатрия. Първия път – след опит за самоубийство. Скочила на релсите на метростанция, а след това буйствала във влака от София към Пловдив и е свалена от полицията. Настанили я в единична стая в психиатрията в Пазарджик и я вързали с колани към леглото. Тогава е правено изследване на кръвта й, което показало, че е дрогирана.

Обвинената в убийството на баба си Ивет е приемана за лечение и в „Пирогов“, след като скочила от изоставен строеж в София, разказаха адвокатите й в съдебната зала. Според тях не е вярно, че Ивет и баба й Виолета са се скарали за пари. Двете били в добри отношения и дори за последно слушали дискове на френския композитор и новатор в електронната музика Жан Мишел-Жар в дома на актрисата.

Седмица преди убийството на Виолета Донева внучката й отново е била в полицията. Тогава приятелят й Виктор се обадил със сигнал, че агресивната тийнейджърка го нападнала и го ранила с нож в гърба.

Според прокуратурата Стайкова трябва да е в ареста, защото е извършила убийството в условията на домашно насилие, а това създава опасност за други хора, които ще се грижат за нея. След ареста тя е настанена в психиатрия, но се държала агресивно и отказвала съдействие за изследването й.

„Моля да ми дадете шанс за живот. Пледирам за домашен арест. Искам да уча и да почета паметта на баба си“, каза вчера ученичката пред съда.

Виж още:Съдът остави внучката на Виолета Донева за постоянно в ареста за убийството на актрисатаСтоличният градски съд остави внучката на Виолета Донева – Ивет Стайкова, за постоянно в ареста, как…Nov 7 2022skafeto.com

Виолета Донева убита от психично болната си внучка?Актрисата Виолета Донева е била убита, съобщава БНТ, като се позовава на свои източници. За убийство…Oct 27 2022skafeto.com

Откриха мъртва актрисата Виолета Донева, по тялото има следи от насилиеПопулярната актриса Виолета Донева е била открита мъртва в жилището си в столичния кв. „Изток“ преди…Oct 27 2022skafeto.com


loading...