Кристин

Близки на жертви на тежки престъпления настояват за среща с правосъдния министър Янаки Стоилов. Това съобщи Милка Георгиева – баба на убитата през 2019 година шестгодишна Кристин от сливенското село Сотиря, предаде БТА.

Освен семейството на детето за среща настояват хора от Фондация „Тихите ангели“, които имат сходна съдба и са загубили роднини при катастрофи и убийства.

Причина за това е окончателната присъда на Върховния касационен съд /ВКС/, според която убиецът Мартин Трифонов получава доживотна присъда, но с възможност да бъде заменена след определен срок.

„Възмутени сме от съдебната система – каза Георгиева. – На последна инстанция пренебрегнаха присъдите на Сливенския окръжен съд и на Бургаския апелативен съд.“

Тя припомни, че с подкрепата на много хора бе променен законът и бе отменено съкратеното съдебно следствие за подобни тежки престъпления. Над 55 хиляди подписа с това искане са били внесени в Народното събрание. Сега те обмислят отворено писмо до европейските институции.

Според решението на ВКС, след като изтърпи наказание не по-малко от двайсет години, осъденият може да поиска да му бъде заменено наказанието на „лишаване от свобода за 30 години“. Това обясни председателят на Сливенския окръжен съд съдия Мартин Данчев. Това може да стане по негова молба или по предложение на началника на затвора.

Сливенският окръжен съд на 30 януари постанови доживотен затвор без право на замяна, като това бе първата присъда след промяната в закона за съкратеното съдебно следствие.

На 15 август се навършват две години от убийството на Кристин, за което обаче, няма възмездие, според Милка Георгиева.

6-годишната Кристин бе убита по особено мъчителен начин през лятото на 2019 година, недалеч от дома й в сливенското село Сотиря. Момиченцето било нападнато, след като си купило сладолед от близкия магазин. Тялото й беше намерено в дере. Експертизите показаха, че Кристин е удряна с камък и е била подложена на гаври и мъчения. Детето издъхна в линейката, на път към местната болница заради тежките черепно-мозъчни травми.

За убийството бе задържан 21-годишният Мартин Трифонов, също от Сотиря. Полицаите го издирваха в продължение на 24 часа. При ареста го раниха заради оказана съпротива. Убийството предизвика множество протести с искане за най-тежкото наказание. Мартин Трифонов получи общо три обвинения – за убийство по особено мъчителен за жертвата начин, за изнасилване и за блудство.

Точно две години след убийството, от присъдата на Мартин е премахната частта „без право на замяна“. Решението е окончателно. Това означава, че осъденият за убийството може да не излежи доживотната си присъда при добро поведение.

Още от Криминално


loading...