Една година никой не знае къде е Янек Миланов от Дупница, който пропадна вдън земя. Претърсванията на язовир „Дяково“ и местността около него не дадоха резултат, мълчи и човекът, в чийто джип се е качил Янек в нощта на 31 юли 2020 г. Разпитите на Васил Капланов – Каплата не дадоха резултат.

Във фейсбук групата „Къде е Янек?“ вече една година стотици хора задават въпроси към институциите, които остават без отговор. Разследването е изтеглено от Дупница в Националната следствена служба, заради сложността на казуса и подозрения за обвързаности на местни полицаи с мутри. От Янек обаче няма и следа.

Какво е станало може да каже единствено Каплата, с когото Миланов тръгнал във фаталната нощ на 31 юли и повече никой не го видял. Той обаче мълчи – така, както са го учили босове, на които е бил охрана – Братя Галеви, пише в. „Труд“. На пръв поглед мотивът на Каплата, ако той е виновен за изчезването на Янек, е смешен – преди година Миланов бил любовник на жена му Петя Николова.

Разследващи предполагат, че именно тя, за да се оправдае пред мъжа си, е натопила бившия си любовник с измислени обвинения и Капланов е решил да мъсти. Янек много искал да проведе мъжки разговор с Каплата, когото подозирал, че постоянно чупи автомобила му и без никакви притеснения се качил вечерта в джипа му. Повече никой не го е видял.

Петя Николова живеела в съседен блок блок в кв. „Бистрица“ в Дупница и се запознала с Миланов, който който се върнал в отпуската си в града от Франция, през 2017 г. Срещали се в дома на Янек, без никой да ги забележи, но Капланов все пак разбрал. Връзката им приключила с отпътуването на мъжа, но Петя продължила да го търси и да му пише. Някой пък взел да троши колата му, дори стрелял в прозореца на апартамента му. Жената била влюбена, защото Миланов бил изключително чаровен, умен и начетен.

Петя беше за кратко задържана и разпитана, но поведението е повече от съмнително, твърдят криминалисти. Жената отказала да даде биологичен материал за изследване на ДНК, както и да бъде тествана с детектор на лъжата. При всички случаи тя знае защо е изчезнал Янек, но се страхува от мъжа си и може би чувства вината си и затова мълчи, твърдят полицаи. От Каплата трепери и цяла Дупница, са категорични местни.

Въпреки че Братя Галеви от години не са в страната, страхът от мутрите продължава да витае в града. Дупничани предполагат, че Каплата, който се чувства безнаказан и досега движи бизнеса на покровителите си. Хората не без основание в един глас твърдят, че над него има чадър от местни прокурори и полицаи. Повече от седмица полицията не обяви публично Янек за издирване и се задоволи само с разпит на охранителя, който казал, че го е оставил, откъдето го е взел.

Едва, след като роднините на изчезналия и медии вдигнаха шум, местното РПУ се размърда. Нещата тръгнаха едва след намесата на главният прокурор Иван Гешев, който взе под личен контрол разследването. Каплата е бивш шеф на охраната на Братя Галеви.

Първата версия за изчезването на Янек беше, че Капланов е унищожил колата му и го е отвлякъл от ревност, защото жена му била любовница на Миланов. Това обаче е малко вероятно, защото от връзката между двамата е минала повече от година, а бодигардът е известен със сприхавия си характер и би реагирал моментално. Той беше в ареста с обвинение за заплаха за убийство към шефа на мотоклуба в Дупница Димитър Недев, защото не му харесал коментар за изчезналия Янек.

Зад решетките беше прибран и синът на Каплата – Никола, след като видеозаписи от охранителна камера го уличиха в увреждане на пежото на изчезналия мъж. 20-годишният младеж се изживявал като наследник на баща си и напуснал Югозападния университет, където учел право, за да продължи „бизнеса му“. Дупничани говорят, че именно той се занимавал с незаконната бензиностанция на баща си, която прокуратурата разби преди време.

Неслучайно Васил Капланов вижда в сина си достоен последовател. На абитуриентския бал на Никола през май 2019 г., той написал във Фейсбук: „Аз напред, ти след мене“.

Вижте още:
Счупиха стъклото на колата на журналист, който разследва изчезването на ЯнекПредното стъкло на колата на Десислава Панайотова е счупено, докато автомобилът е бил паркиран пред …Mar 14 2021skafeto.com

Трилърът с Янек се заплитаТрилърът около изчезналия Янек Миланов в Дупница продължава с пълна сила. Душманинът му Васил Каплан…Feb 27 2021skafeto.com


loading...