Любенов

Софийският градски съд наложи най-тежката мярка за неотклонение и остави за постоянно в ареста Димитър Любенов, обвинен за катастрофата в неделя сутринта на околовръстното шосе на София, при която загина един човек, а двама бяха ранени. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред горната инстанция, предава Дир.бг.

Съдебният състав прие, че ако е на свобода Любенов може да извърши друго престъпление. След установяването на употребата на алкохол и наркотици следва и обвинението, повдигнато на Любенов, да бъде коригирано в по-тежко, отбеляза още съдът.

„Съжалявам. Не съм искал да стане така. Извинявам се на семейството ми. Това ми е за първи път“, каза Димитър Любенов при влизане в съда пред медиите.

Той се разплака в съдебната зала и заяви, че след катастрофата се е опитал да помогне на пострадалите, но не е успял.

„Вижте, виновен съм, така е, признавам си“, каза Любенов пред съда. Той добави, че иска да се грижи за семейството си и помоли съда да прецени каква мярка за неотклонение да му наложи. Любенов обясни, че е бил в шок след катастрофата, но каза, че се е притекъл на помощ на пострадалия автомобил.

Според очевидци Любенов викал към притеклите се на мястото на сблъсъка „Какво ви пука за французин“.

Прокурорът по делото настоя пред съда Любенов да остане за постоянно в ареста. В съдебната зала бяха представени две експертизи. Едната сочи, че със 195 км/ч е карал луксозното си возило Любенов, когато е блъснал форда с французите на столичното околовръстно в неделя сутринта, а другата, че кръвната проба, дадена от него във Военномедицинската академия, е показала наличие на 1.73 промила алкохол в кръвта и на кокаин. На околовръстното, където стана катастрофата, ограничението е 80 км/ч.

Адвокатката на Любенов посочи, че това е инцидент в живота на Димитър, който има чисто досие. Но от прокуратурата контрираха, че той може да извърши ново престъпление, тъй като е хванат в 3 закононарушения.

„Любенов е бил безкритичен към законите в България. Имал е 29 фиша за скорост карал е пиян и дрогиран и със 195 км/ч, когато е станал инцидентът с убития французин“, обявиха от съда и го оставиха в ареста.

Прокурорът по делото Александър Лозанов заяви пред журналисти, че обвинението срещу Любенов вероятно ще се прецизира в по-тежко, а именно, че престъплението е извършено при евентуален умисъл, което предполага и по-тежко наказание при признаване на вината му от съда. Той добави, че се очакват още експертизи, докато случаят се разследва.

Виж още:Както при Семерджиев – „неестествена близост“ между полицайка и убиеца с поршетоСвидетели на катастрофата на Околовръстното на София, при която загина френски гражданин, твърдят, ч…Sep 27 2022skafeto.com


loading...