муфлон

Грозен отстрел на защитения у нас по Червената книга муфлон разпали социалните мрежи. Авджията, извършил гнусното деяние, е от ловната дружинка в Равногор и се похвали сам с трофея си във фейсбук. Реакциите на потребителите й не закъсняха, като обявиха за убиец и се заканиха да линчуват гордият ликвидатор на беззащитното диво животно.

Става въпрос за Георги Иванов, който освен страстен ловджия, е и член на престижната Българо-германска индустриална камара, пише Лупа.бг.

От фотосите с мъртвия муфлон се вижда, че дивата коза е отстреляна със снайпер със заглушител, което също е против разпоредбите на Изпълнителната агенция по горите. Муфлоните са защитени от закона животни. Затова са записани в Червената книга на България. Към 2012 г. в България има 4595 муфлона с тенденция към намаляване. Въпреки успешната аклиматизация на европейския муфлон в редица страни, включително и в България, на родните му острови популацията е уязвима вследствие на лова и заради кръстосване с домашни овце.
Мрежата прегря, след като авджията Георги се похвали с отстрел на муфлон (СНИМКИ)

По-късно Изпълнителната агенция по горите назначи проверка на случая.

„Отстрелът на мъжки трофейни муфлони, какъвто е конкретният случай, е определен в Закона за лова и опазване на дивеча и е разрешен целогодишно.“, отговориха експертите. Ловуването на екземпляри от този вид е определено в Закона за лова и опазване на дивеча, приет 2000 г. и може да се осъществява по реда на организирания ловен туризъм, както и когато съответният екземпляр подлежи на санитарен или селекционен отстрел. Във всички случаи ловуването се извършва само с издадени разрешителни за лов, обясниха от Изпълнителната агенция.

Още от България

loading...