Нидерландия

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

От известно време министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте не ходи на работа в Хага сам с любимия си велосипед, а с брониран автомобил и засилена охрана. А престолонаследничката – осемнайсетгодишната принцеса Амалия, не се придвижва от кралския замък „Хуис дес Бош“ до университета си в Амстердам с нейния шикозен брониран автомобил и ескорт от няколко бодигардове в кола, а с цял полицейски конвой, пише Труд.

Със сериозна охрана в страната на лалетата са защитени битуването и трудовата дейност на куп магистрати, политици и журналисти. От над два месеца пък под специална закрила в известен само на силите за сигурност дом живее със семейството си министърът на правосъдието на съседна Белгия – Венсан Ван Кикенборн.

На всички тях е вдигнала мерника контролиращата наркотрафика в Нидерландия и региона мароканска мафия. Според информациите в най-четените местни всекидневници „Де Телеграаф“ и „Де Фолкскант“ мощната престъпна организация търси неистово възможност да отвлече видна и влиятелна личност, която да замени със заключения вече повече от година в затвор-крепост в Южна Нидерландия неин бос Ридуан Таги.

Срещу него в момента тече съдебен процес, който се гледа в свръхохранявана аула-бункер край Амстердам, наподобяваща тази за делата срещу сицилианските мафиоти край затвора „Учардоне“ в Палермо. Четирийсет и пет годишният Таги, Саид Разуки – неговият заместник в престъпната организация, станала популярна с използваното в страната умалително на Мароко – „Мокро“, както и петнайсетима техни авери са обвинени в трафик на наркотици и в петнайсетина убийства. Все деяния, за които според наказателния кодекс на Нидерландия се полагат десетилетия строг тъмничен затвор.

Ако се вярва на публикациите в медиите на страната на лалетата, „Мокро“ попада в полезрението на полицейските власти някъде през 2012 г., когато по всяка вероятност престъпната групировка вече е оглавена от Ридуан Таги. Той пристига в някогашната Холандия с родителите си през 1979 г., когато е едва на две години, учи в местно училище и дори завършва средно образование. После за него се знае единствено, че е живял в Иран, в страни от Северна Африка и Белгия, като по-късно биографията му става доста обемиста, запълнена главно с постигнатите благодарение на него завоевания на „Мокро“.

Защото занимаващата се първоначално с разпространението на леки и синтетични наркотици мафия под негово ръководство се намесва решително в свръхпечелившия трафик на кокаин. Разпростирайки пипалата си чак до Южна и Централна Европа и създавайки мощни връзки с подобните u структури в нарко-средите на Латинска Америка и Арабския свят. Междувременно под ръководството на боса си „Мокро“ превръща белгийското пристанище Антверпен в истински „хъб“ за разхвърляне не само в Белгия и Нидерландия, но из целия Стар континент, на пристигащите в порта яки пратки с „бяло“.

Както става често в мафиотския свят, успехите и най-вече натрупаните за нула време стотици милиони долари и евро карат „Мокро“ да се почувства всесилна организация и тя започва да отстранява тези, които u пречат. Като в периода 2015-2017 г. килърите u трепят наред не само конкуренти, но и журналисти, които са дръзнали да разкрият престъпленията u, посягат също така на адвокати, на магистрати и на хора на силите на реда. Тоест мароканската мафия разгръща в Нидерландия истински терор, като броят на доказаните покушения по нейна заръка са тринайсет, но полицията предполага, че жертвите в отприщилата се между наркотрафикантите битка за надмощие са над сто. И сякаш по ирония на съдбата Таги и хората му вместо да бъдат бързо закопчани и съдени, стават герои на многосерийна сапунка за „подвизите“ им, извъртяна през 2018 г. и проследена на малкия екран от милиони холандци. В интерес на истината нидерландските антимафиоти не стоят със скръстени ръце и в края на 2017 г. инициират операция с кодово название „Маренго“, чиято цел е излавянето на бандитите и прекъсването на терора. Полицията е вдигната на крак, специалните служби също, като зад решетките попадат един по един дилъри на средно равнище. Първият по-сериозен удар срещу „Мокро“ е нанесен през февруари 2020 г., когато американското ФБР арестува в Колумбия заместника на Таги – Саид Разуки. Решаващият удар пък се случва през декември 2021 г., когато в Дубай е закопчан и след това експулсиран в Нидерландия върховният бос на приютилата се в страната мароканска „коза ностра“.

Няколко месеца по-късно срещу Радуин Таги и хората му започва процес, който пишещото братство кръщава със същото име като това на операцията по залавянето им – „Маренго“. В аулата-бункер и в района край нея се допускат само заетите с делото адвокати, прокурори и съдии, като обвинителите се появяват задължително с маски, за да не бъдат разпознати. Не след дълго обаче се оказва, че независимо от изправянето на подсъдимата скамейка на тарторите, „Мокро“ продължава да се шири и да тероризира наред. Нейни хора-адвокати стават куриери, които носят на останалите на свобода мафиоти устните заповеди на намиращите се в пандиза босове. А посланията са да сплашват наред и да премахват вредните за тях лица – така например на миналия 21 юли насред Амстердам е убит стигналият до много истини за мароканската мафия разследващ репортер Петер Р. Де Врис. Съратниците на Таги скрояват и конкретен план, как да го измъкнат от строго охранявания затвор, където е заключен, подкупват пазванти и т. н., но поради логистични трудности не успяват да изпълнят намеренията си. Тогава според „къртица“ те решават да отвлекат престолонаследничката Амалия, премиера Рюте или някоя друга важна за държавата личност, достойна да бъде заменена с боса Таги. Изглежда точно сега престъпните намерения са в ход, за което свидетелстват взетите напоследък изключителни мерки за охрана на важните за държавата личности.

Естествено редица наблюдатели не само в Нидерландия през тези дни си задават въпроса как така от рай на разрешителните режими за леки наркотици, алкохол и проституция, страната на лалетата е превърната в терористки ад от мафия, при това „вносна“? За някои анализатори в столицата Хага и в Амстердам дълги години властите в страната са проявявали безпрецедентна наивност, смятайки, че леките наркотици са безобидни и подценявайки перспективата, че те постепенно ще бъдат изместени от силните и печелившите като кокаина, където задължително се настанява мафията с цялата си престъпна власт. За цитирания от нидерландски медии полицейски комисар Вим ван дер Данк обаче истината е друга и той я резюмира във фразата: „Ами имаме си работа с една дезорганизирана публична власт, която е изправена пред много добре организирана престъпност!“

Още от Криминално