Петко Славов
Петко Славов

Окръжният съд в Русе остави за постоянно в ареста 76-годишния шофьор на камион Петко Славов, който миналия вторник прегази 5-годишно момиченце в кв. „Долапите“.

Трагедията стана около 11.30 часа. Малката Марая била блъсната от камиона „ГАЗ-53“ на ул. „Бяла черква“, докато водачът правел завой. Мъжът първо избяга от местопрестъплението, но по описание на камиона от очевидци по-късно беше задържан. В обвинението срещу Петко Славов са включени три нарушения на правилата за движение по пътищата, довели до смъртния резултат, както и бягство от местопроизшествието. По-късно от прокуратурата съобщиха, че мъжът вече е бил осъждан за причинена смърт на пътя. Имал е присъда и за причиняване на средна телесна повреда на дете, което блъснал.

76-годишният обвиняем бе доведен в Окръжния съд с белезници. Пред журналистите Петко Славов заяви, че чувства „някаква вина“, защото като е видял кучето „да бях спрял“.

„Първо бабата да е държала внучето, където трябва, а не да го остави на свобода и внучето да тръгне подир кучето. Аз правя завой десен. Отзад аз нямам очи. Въобще не съм разбрал какво е станало. Карал съм с много бавна скорост и си завивам. Те бяха на 8 метра от мен. До мен имаше паркирана кола. Зад нея бяха детето, бабата и кучето. Кученцето тръгна към камиона да лае и детето се изпуснало, което аз не мога да го видя. В огледалото виждам кучето, но детето не се вижда. Продължих, защото нищо не съм почувствал. Нищо не съм почувствал. С бавна скорост ще минеш и ще заминеш, както дет се казва, нито е тръснал камионът, нито се е чуло лопане. Ей това е. Това е истината“, обясни мъжът.

По думите му, бил спокоен и с чиста съвест. Попитан какво би казал на родителите на 5-годишната Марая, Петко Славов заяви:

„Аз съжалявам за едно, че бабата не си е била на място. В Семейния кодекс – „детето е неразделна част от майката, бащата и от близките“. Тя защо не го хвана за ръцете да го държи, да си мине камионът и да си замине?

Шофьорът изтъкна, че е професионалист и не счита, че възрастта му е проблем.

„Още имам сили и умения и разсъждавам правилно, защото всеки ден минавам по 100 километра. 30 години откакто имам личен автомобил и съм работил спокойно“, добави той.

Славов поиска от окръжните магистрати да го освободят под домашен арест, но съдът реши, че той ще остане за постоянно в килията.

Съдия Александър Иванов в определението си изложи становището си, че има реална опасност, ако бъде освободен, обвиняемият да извърши ново престъпление на пътя, предвид двете си присъди и 7 нарушения от последните години.

„Това комплексно поведение показва, че санкциите до момента не са променили поведението му на пътя. То е самонадеяно“, заяви магистратът. Допълнително утежняващи факти са, че камионът от 9 години е без технически преглед, а самият водач няма психотест.

Ако Петко Славов бъде осъден, той може да получи от 3 до 15 години затвор.Шофьор блъсна, уби 5-годишно дете в Русе и избяга, полицията го залови след два часа (ВИДЕО)Полицията е открила шофьора на камиона, който блъсна и уби 5-годишно дете в Русе и избяга, съобщиха …Nov 12 2019skafeto.com


loading...