процесът милен цветков

С разпит на свидетели започна процесът за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков в Софийския градски съд.

Първа пред магистратите застана годеницата на подсъдимия Кристиан Николов – Симона Цанкова, която също е била в джипа при удара, предава Дир.бг.

Цанкова разказва, че деня преди фаталната катастрофа е решила да празнува рождения си ден. За целта решили да си направят пикник на Витоша. Отишли там с компания, но полицаи ги видели. Обяснили им, че събранията на открито са забранени заради пандемията и им съставили актове. Тогава купонът се преместил в дома на Кристиан и продължил до след полунощ. Всички употребявали алкохол.

След като изпил пореден шот, Кристиан споделил на Симона, че се почувствал странно. След това младежът пил успокоителен чай и се намазал с успокоителен крем. Купувал ги онлайн и ги ползвал по време на сесии. В деня на катастрофата се събудили в ранния следобед. Заедно с Георги Иванов тръгнали на разходка.

Момичето описа Кристиан като най-съвестния и най-отговорния човек – както в работата, така и в обучението си. По думите й подсъдимият е и човек, който спортува активно, води здравословен начин на живот.

По време на катастрофата Симона чела инструкции как да свърже плеър за музика с Bluetooth слушалки и не видяла откъде минават. Чула Георги да вика нещо, вдигнала глава и тогава се ударили в нещо, което тя не е видяла.

Цанкова твърди още, че след удара видяла, че Кристиан се опитвал да помогне на Милен Цветков. Бил си свалил обувката, за да я сложи под главата на журналиста. Правил му и изкуствено дишане. Твърди, че само един път преди години видяла годеника си да пробва да пуши марихуана, но не му харесало.

Инцидентът стана на светофар, на който журналистът изчаквше червен сигнал в автомобила си. В колата му се удари джип, управляван от Кристиян Николов, в който били също годеницата му Симона и техният приятел Георги.

22-годишният младеж е обвинен за умишлено причиняване на смърт при катастрофа, за което законът предвижда от 15 до 20 г. затвор, но и доживотна присъда.

Случаят е особено тежък, тъй като Кристиан е управлявал МПС след употреба на три различни вида наркотични вещества (амфетамин, тетрахидроканабинол, кокаин), със скорост, значително надвишаваща разрешената за конкретния пътен участък – около 99 км/ч. Приближавайки кръстовището при забранителен червен светлинен сигнал на светофарната уредба за посоката му на движение, той не е предприел действия за намаляване на скоростта или спиране. В същия момент на пътното платно и в района на кръстовището се намирали множество други участници в движението – водачи на автомобили и пешеходци.

Разпитите продължават.


loading...