процес срещу мафията

Най-големият процес в историята срещу мафията Ндрангета бе открит в Калабрия. В бивш колцентър, приспособен наскоро като аула на Апелативния съд, в индустриалната зона на град Ламеция Терме беше дадено началото на процеса, в който ще бъдат съдени 325 обвиняеми. Сред тях е и 40-годишната българка Живка Танева Димитрова, жителка на община Сант Онофрио в провинция Вибо Валентия, съобщи „24 часа“.

Срещу тях са отправени над 438 обвинения. Близо 600 адвокати ще защитават обвиняемите, 913 свидетели ще дават показания и всичко това ще става при извънредни мерки за сигурност.

По-голям процес, но срещу сицилианската Коза ностра, имаше само през 1986 г. в Палермо, когато бяха съдени 475 души.

Основна теза в обвинението на прокурора Гратери е преплитането на връзките между клана Манкузо от Ндрангетата с политиката, масонството и бизнеса. Обвиненията срещу изправените пред правосъдието варират от връзки с мафията до убийства, изнудвания, рекет, лихварство, фиктивно приписване на имущество, пране на пари и др.

В списъка от обвиняемите е и 40-годишната българка Живка Танева Димитрова, жителка на община Сант Онофрио в провинция Вибо Валентия. Тя е разследвана като подставено лице, тъй като на името ѝ се водела търговска дейност, водеща към Никола Бонавота, бос на едноименния клан. Става въпрос за кафене „Сублиме“. В разследването се говореше и за други българи, но те не фигурират сред обвиняемите. Те доставяли оръжие на двама от разследваните – Доменико Пардея и Лучано Макри.
Кланът Бонавота, за чието подставено лице се смята Димитрова, действа най-вече в сферата на изнудванията, лихварството и наркотрафика. Той е съюзник на клана Манкузо от Лимбади и има влияние в международния наркотрафик. Всички членове на клана, както и свързаните с него хора, произлизат от провинция Вибо Валентия. В нея живеят много българи и румънци. Според Националния статистически институт близо 1250 са българите в тази провинция.

Виж още:Ндрангета прала парите си в България?Най-големият мафиотски процес в историята на Италия започва днес. Над 900 свидетели ще дадат показан…Jan 13 2021skafeto.com

Фирмата, запалила магистрала „Струма“, складирала боклука на Ндрангета в ПлевенФирмата, стопанисваща сметището, което запали мост на магистрала „Струма“, складирала боклука на кал…Jan 2 2020skafeto.com

Италиански журналист със стряскащи данни за кървавия бизнес на българи, наемани от клана НдрангетаЕдва 1 263 от всички над 13 500 страници от доклада за най-мащабното разследване срещу мафията в Ита…Dec 23 2019skafeto.com

loading...