https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Илия Петков е бивш ръководен кадър в Криминалния отдел на Дирекция „Национална служба полиция“ до 2009 година. Този период съвпада с гангстерската война, която за няколко години буквално обезглави станалите легендарни трибуквени групировки, превърнали се в символ на прехода.

Днес Илия Петков е адвокат в Хасково, но мрачните спомени продължават да бъдат живи. Един от тях е за екзекуцията на Милчо Бонев по прякор Бай Миле в Славия. Крими босът беше разстрелян заедно с цялата си охрана.

„Годината е 2004, 30 юли – горещ летен ден. Един от босовете на СИК Милчо Бонев е в ресторант, придружен от охраната си. Внезапно от автомобили слизат група мъже и с викове „Полиция“ принуждават част от гардовете да легнат на земята, но вместо белезници, получават куршуми.

„Мога да кажа, че това е нещо ексцентрично. Такова масово кръвопролитие не знам дали беше оправдано, дали от убийците. Охранителите на бай Миле не знам дали са оказали съпротива. Двама са били разстреляни на тротоара, двама вътре. Единият, който си е говорил с бай Миле беше разстрелян с множество куршуми“, спомня си Илия Петков пред Нова тв.

„Имало е една сервитьорка, добре, че е била в зимната градина, където е клекнала и се е спасила. Това е единственото убийство, което имаше малка следичка. Една от колите – Нисана, беше намерена на километър от убийството. В нея имаше бутилка минерална вода. На нея беше намерен отпечатък, който излезе на едно момче от Плевен“, припомня още той.

„Нашите експерти за по-удобно са натоварили колата и са я закарали в МКК. Защо е била транспортирана колата, защо при първоначалния оглед не е намерена бутилката – това съдът не го прие. Не прие и още едно нещо за доказателство.

При единия обискиран е намерена гилза, която е била същата, намерена до бай Миле. Съдът казва, че едно от поемните лица не е видяло това бурканче с гилзата“, спомня си Илия Петков.

Отпечатъкът е на Анатоли Мънков, по прякор Плъха. Той е един от четиримата, арестувани за убийството заедно с Тихомир Дочев-Мравката, Стилиян Георгиев-Мишока, Георги Стефанов.

След години съдебни дела през 2014. трима от подсъдимите са оправдани, а Плъха е оправдан година по-късно.

По отношение на наемниците от чужбина, често използвани в онези години, Петков коментира:

„Бивша Югославия, руснаци, украинци. Повечето наемни убийци бяха от бивша Югославия, не знам дали бяха по-подготвени.Цената варираше. Имаше от 10 хил. долара, имаше и за 100 хил. долара. Мисля, че беше Димата Руснака, който бе застрелян пред заведение в София.


loading...