Съпругата на Ел Чапо

Ема Коронел Айспуро, съпругата на най-известния шеф на картела в Мексико Хоакин „Ел Чапо“ Гусман, е арестувана във Вирджиния по обвинения в трафик на наркотици. В изявление, публикувано в понеделник, американското министерство на правосъдието заяви, че 31-годишната Коронел, която е американо-мексикански гражданин, е арестувана на международното летище Дълес и трябва да се появи първо във федералния съд във вторник чрез видеоконференция.

Според съдебните документи Коронел е обвинена в заговор за разпространение на кокаин, метамфетамин, хероин и марихуана за внос в САЩ. Тя също е обвинена в участие на организирането на грандиозното бягство на Гузман през километър дълъг тунел от строго защитения затвор Алтиплано в Мексико през юли 2015 г.

Съдебните документи твърдят, че Коронел е работила със синовете на Гусман за организирането на бягството, който включва закупуване на парцел земя близо до затвора, огнестрелни оръжия и брониран камион и контрабанда на GPS часовник за затворения шеф на картела, за да се гарантира, че тунелът за бягство е стигнал до килията му.

„След като Гузман беше повторно арестуван в Мексико през януари 2016 г., се твърди, че Коронел Айспуро е участвал в планирането на поредното бягство от затвора с други преди екстрадицията на Гузман в САЩ през януари 2017 г.“, се казва в изявлението.

Гусман беше осъден до живот плюс 30 години по време на процеса му в Ню Йорк през 2019 г. По време на процеса Коронел присъстваше в съда всеки ден, дори когато доказателствата включват текстови съобщения между съпруга ù и една от любовниците му.

Арестът ù вероятно ще усложни допълнително отношенията между администрациите на Джо Байдън и мексиканския му колега Андрес Мануел Лопес Обрадор като това се случва на фона на охладняло сътрудничеството в областта на сигурността между Мексико и САЩ.

Мексиканските прокурори наскоро отказаха да повдигат обвинения срещу бившия министър на отбраната генерал Салвадор Сиенфуегос, който бе арестуван при кацане в Лос Анджелис миналия октомври и обвинен в защита на наркокартел.

Правителството на Лопес Обрадор успешно подаде петиция за завръщането му, като обвини САЩ, че действат без тяхно знание и не действат като съюзник. Конгресът на страната също одобри закони, ограничаващи действията на DEA в Мексико – ход, който американските власти предупредиха, че ще осакати трансграничното сътрудничество по въпроси на сигурността.

Ема Коронел е родена в Санта Клара, Калифорния и е дъщеря на Инес Коронел Барерас, лейтенант от среден ранг в картела Синалоа. Тя е израснала в „Златния триъгълник“ на Сиера Мадре в Мексико и според съобщенията се е срещнала с Гусман на местен фестивал. По това време тя е на 17, а Гусман – на 51.

Двойката има две деветгодишни дъщери близнаци.

Докато – подобно на много по-възрастни наркобосове – Ел Чапо държеше нисък профил въпреки славата си, съпругата му търси светлината на прожекторите. Тя пусна линия дрехи – с някои от елементите, украсени с познатото мустакато лице на Ел Чапо – и се опита да се утвърди като инфлуенсър в социалните мрежи с внимателно подготвена кампания в Instagram. Дори за кратко се появи в американско риалити телевизионно шоу.

„Ако искате да стоите извън затвора, медийния шум и популярност не е начинът, по който трябва да се върви. Това е правило, по което са живеели много трафиканти от старата школа, но по-новите поколения изглежда са забравили да спазват“, казва американски анализатор.

Въпреки затварянето си, Гусман все още хвърля дълга сянка в Мексико, а картелът Синалоа, който сега е частично воден от синовете му, остава влиятелна и страховита сила. Когато синът на Гузман Овидио беше арестуван през октомври 2019 г., картечници превзеха град Кулиакан и принудиха органите за обществен ред и сигурност на държавата да го освободят.

Президентът на Мексико винаги е избягвал да говори лошо за Ел Чапо и в края на март 2020 г. за кратко се срещна с възрастната майка на Гусман, Мария Консуело Лоера, по време на обиколка на Сиера Мадре. Лопес Обрадор описа майката на краля като „пенсионерка, която заслужава пълното ми уважение, който и да е синът ù“ и потвърди, че тя го е молила за помощ за получаване на американска виза, за да може да посети сина си в затвора „Супермакс“ във Флоренция , Колорадо.

loading...