Чората

Петчленен състав на Върховния касационен съд отмени присъдите на петимата полицаи по делото „Чората“ и върна делото за разглеждане от нов състав.

Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков бяха осъдени за смъртта на Ангел Димитров – Чората, настъпила при акция „Респект“ срещу организираната престъпност в Благоевград на 10 ноември 2005 г.

Процесът мина по няколко пъти през всички инстанции за близо 14 години, а полицаите бяха ту осъждани, ту оправдавани. Сега са с присъди от по 7 години затвор. Присъдите бяха обявени в средата на април т.г. Оттогава бившите полицаи са в затвора в Бобовдол.

В края на май бившият главен прокурор Сотир Цацаров внесе във ВКС искане за възобновяване на наказателното дело и за спиране изпълнението на наказанията „лишаване от свобода“ на петимата полицаи.

Днес върховните магистрати са взели решение да удовлетворят тези искания, като Писов, Иванов, Механджийски, Граховски и Калинков ще бъдат пуснати от затвора и ще останат на свобода, докато нов състав на ВКС не преразгледа делото.

Решението на 5-членния състав е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Виж още:Измъква ли се Местан? Адвокатите на политика с неочакван ход„Няма равнопоставеност на страните. Изследванията в петорната автотехническа експертиза търсят вариа…Dec 13 2019skafeto.com

Още от Криминално

loading...