шофьора Александра

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на шофьора на автобус от столичния „Градски транспорт“, който на 21 януари блъсна 17-годишната Александра Нинова на пешеходна пътека в жк „Люлин“, съобщиха от държавното обвинение.

В хода на разследването по досъдебното производство са събрани доказателства, които наблюдаващият прокурор е оценил като достатъчни за привличане на 39-годишния Р.Т. към наказателна отговорност, предава Дир.бг.

Той ще отговаря пред съда за това, че на 21 януари около 19,57 часа, при управление на автобус, движещ се по бул. „Царица Йоанна“ с посока на движение от ул. „Околовръстен път“ към бул. „Панчо Владигеров“, в района на кръстовището с бул. „Добринова скала“, е нарушил правилата за движение по пътищата, уредени в чл. 120, ал. 1, т. 2 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП): „Когато преминаването на пешеходците през пешеходна пътека се регулира с пътен светофар или от регулировчик, водачът на пътно превозно средство е длъжен след подаване на сигнал, който му разрешава преминаването – да пропусне пешеходците, които все още се намират на пешеходната пътека“.

При извършване на маневра „завиване надясно“ по бул. „Добринова скала“, шофьорът на автобуса не пропуснал пресичащата от дясно на ляво спрямо посоката на движение на автобуса Александра и я блъснал. Инцидентът е станал на пешеходна пътека, регулирана с пътен светофар и обозначена с пътна маркировка.

Ученичката от Софийската математическа гимназия издъхна в детската реанимация на „Пирогов“ няколко дни по-късно, въпреки че стотици дариха кръв, за да я спасят. Момичето бе с политравма и лекарите не успяха да се преборят за живота й.

Разследването се води в Сектор „Разследване на транспортни престъпления“ към Отдел „Разследване“ при СДВР под ръководството и надзора на СГП.

В хода на разследването предстоят разпити на свидетели, назначаване на съдебномедицинска и автотехническа експертизи, както и извършването на други действия по разследването за изясняване на всички обстоятелства по случая в съответствие с изискванията на закона.

Виж още:Пиян шофьор на автобус се вряза в мантинелата на Околовръстното на Пловдив (ВИДЕО)Автобус катастрофира на Околовръстния път в Пловдив. Инцидентът е станал край Митницата на бул. „Кук…Feb 7 2022skafeto.com


loading...