бил гейтс изкуствен интелект криза

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Изкуственият интелект сякаш навлиза във всичко напоследък, но не е далеч моментът, в който AI ще Е всичко. Поне ако вярваме на съоснователя на Microsoft Бил Гейтс – човек, известен с това, че има добра представа от технологичните тенденции.

Според него голямата промяна ще дойде с внедряването на т.нар агенти с AI, които ще могат автономно да вършат много от нещата, които в момента изискват човешка намеса и на които се крепи дигиталната икономика.

Контекст: Вероятно вече сте пробвали чат бота ChatGPT или поне сте чували за него. Той е нещо много различно от AI агентите – просто връща информация по заявка от потребителя. В този смисъл ботът е зависим от човешката намеса.

Агентите, от своя страна, имат възможност да вземат решения за стъпките, които е необходимо да направят, за да изпълнят дадена задача.

Най-общо казано, ако на таблото на колата ви се появи съобщение за грешка и попитате ChatGPT какво да правите, той ще ви напише евентуална причина за проблема и стъпки какво да направите. AI агентът също ще ви даде обяснение, но също така ще запази час при вашия механик; ще ви даде предложение за най-безопасния път, по който да закарате автомобила до сервиза и ще ви наеме кола под наем за очакваното време на ремонта.

Звучи много футуристично, но на практика няма много причини да не работи – повечето услуги в наши дни са свързани с глобалната мрежа и използват различни автоматизирани протоколи, към които AI може да се включи.

В прав текст: „Никога няма да отворите уеб търсачка отново, няма да отворите платформа за продуктивност и никога няма да посетите Amazon отново“, заяви по време на конференция в Сан Франциско Гейтс, цитиран от „Ройтерс“.

Според него някои от най-големите имена в интернет пространството днес може да изчезнат утре.

Детайли: Бил Гейтс е на мнение, че бизнесът осъзнава важността на AI агентите и първият, който успее да създаде работещо решение, ще има доминиращо положение на пазара.

Той коментира, че „би бил разочарован“, ако Microsoft не участват в тази битка, но по думите му 50-процентов е шансът крайният победител да се окаже стартираща компания.

Ще се спука ли AI балонът: Новият чат бот на Microsoft прави фрапантни грешки

Софтуерният инженер Дмитри Бреретон откри сериозни недостатъци още в демонстрацията на AI търсачката на Bing

 

От друга страна: AI агентите все още са в по-голяма степен концепция, отколкото реален продукт. Експериментални платформи като AutoGPT работят много ненадеждно и освен това изискват много голям ресурс. Към момента не е ясно как ще бъдат разрешени тези проблеми, особено ако трябва да се постигне глобален мащаб.

Още нещо: Бил Гейтс не пропусна да сподели своето притеснение за пазара на труда и промените, които ще настъпят в него заради AI:

  • Работниците са заплашени от новото поколение хуманоидни роботи, които имат голямо потенциално приложение в индустрията.
  • Генеративният изкуствен интелект се справя все по-добре със създаването и редактирането на текстове и анализа и визуализирането на данни, което може да застраши служителите на административни длъжности.

Според съоснователя на Microsoft и в двата случая не говорим за бъдещи евентуални рискове, а за реална скорошна заплаха.

Вижте още:
Революцията на ИИ може да създаде повече работни места, отколкото да унищожиПреди два месеца международната банка Goldman предизвика вълнение в Уолстрийт, когато прогнозира, че…May 24 2023skafeto.com

„Кръстника на AI“: Представете си какво следва… Страшно е!„Успокоявам се с нормалното оправдание – ако не бях аз, щеше да е някой друг“. „Трудно е видиш начин…May 2 2023skafeto.com

Директорът на Google: Не разбираме напълно собствената си AI системаМожем да гледаме на нашето време като на момента, в който цивилизацията е била трансформирана от огъ…Apr 18 2023skafeto.com