биткойнът цена
Снимка: Ivan Babydov from Pexels

Пазарът на дигитални валути през 2023 г. беше доста интересен. Имаше спадове и добри моменти за инвеститорите, за някои годината беше разочароваща. Но как я видяха участниците в третия панел на форума „Силата на инвестициите“, посветен на дигиталните валути и изкуствения интелект, модератор на който бе Стойне Василев, независим личен финансов консултант.

Ето какво каза един от участниците в панела – Георги Манолов, основател на BitcoinReady.me & BitcoinReady.bg:

Заминаващата си вече 2023 г. ценово погледнато я виждам като позитивна за дигиталните валути. В началото на годината биткойнът беше 16 хиляди долара, а сега цената му е 28 хил. долара, или 80% – 90% скок, което аз виждам като силно позитивно. До голяма степен това движение е много близко и не само имитира, но и виждаме това, което се случи през 2019 г. Тогава по същия начин в началото имахме ценово дъно, после имахме възстановяване, тази година се случи същото. Ценово годината е позитивна и се закрепихме на 50 процента под историческия връх на най-голямата и стара криптовалута.

На база на ценовия цикъл, много хора очакваха през 2022 г. да се появи суперцикълът поради адопцията в компании като Microstrategy, приемането на биткойна за официално разплащателно средство в Ел Салвадор и т.н. Дъното се случи по същия момент, почти в същия момент като предния цикъл. Сега живеем в ясно изразени 4-годишни цикли.

От технологична гледна точка там нещата се случват бавно, но постепенно, с по-малко внимание, защото градежът не става моментален, но в същото време основите се полагат, за да може биткойнът да бъде интегриран в повече индустрии. Аз съм дълбоко убеден и вярвам, че биткойнът ще стане основна част от всяко семейство и бизненс, както и интернетът дойде в домовете преди няколко десетилетия. За да се случи това обаче, стават доста технологични иновации.

Възприемането на биткойна се разглежда в различни аспекти поради простата причина, че решава и редица проблеми. Като средство за съхранение на стойност, биткойнът се развива не много бързо и полека и ще има ускорено възприемане след почти сигурното приемане на индексните фондове, базирани върху него, най-вероятно прегърнат първоначално от най-големия мениджър на активи в света – Blackrock.

Биткойнът най-вероятно ще е най-печеливш в това, след като пазарната капитализация мине трилион долара. Той ще започне да изглежда като невероятна инвестиция за малкия инвеститор, но тогава ще е моментът за големите инвеститори, в който задължително ще трябва да имат експозиция към този актив.

Това ще стане, когато някой институционален инвеститор има по-малка възвръщаемост от друг, който не притежава в портфейла си биткойн. Като се има предвид относително малката капитализация на биткойна в момента, това означава огромно потенциално увеличение, но не е инвестиционен съвет, а е от гледна точка на възприемането му като актив за съхранение на стойност.

Като разплащателно средство се разглежда индивидуално. През последните две седмици, например, открих идеалния човек, с когото искам да работя по един от проектите ми, но той е от Русия. По традиционната финансова система аз не мога да му плащам, такава е геополитическата обстановка. Единственият начин да осъществим този обмен е да започнем да си заплащаме, чрез биткойн или други дигитални валути.

Наскоро си поръчвах биткойн пост терминали от чужбина, които ми ги доставят от Китай, като имах опцията да платя с пейпал и биткойни. От една страна първата опция ми струваше с 5% повече, но от друга – с биткойна пускам трансакцията и моментално всичко е готово. Всеки човек и бизнес в различна държава в един момент ще изпита тази нужда и ще види огромните ползи.

Ел Салвадор сякаш има по-висок кредитен рейтинг, въпреки многото критики, които бяха в началото. Това е първи добър пример, който бе даден на света.

Биткойнът вече е спасил от инфлацията всеки, който го е разбрал и възприел, всеки който живее в този свят знае, че всичко му е по-евтино в биткойни. Един апартамент в София, например, в момента струва 10 биткойна. Той струваше 50 биткойна преди няколко години, а след още няколко години е възможно да струва 1 биткойн – това е дефлационната страна на биткойна.

Вървим в посока промяна на цивилизация от икономическа система, която е базирана на инфлация и настоящата система няма как да съществува, ако я няма инфлацията. Не е въпросът на дали, а кога ще се случи с увеличаването на огромната ликвидна маса и когато това се случи, биткойнът ще бъде големият бенефициент. Поради това очаквам нов скок на биткойна в идната една година (това да не се приема като инвестиционен съвет, а като лично мнение).

За да продължи да съществува световната икономика и да имаме всичко – тезата е, че единственият начин да се случва е с постоянно растящи цени, което създава редица други проблеми, за които ще си говорим в следващата система, и биткойнът създава мост към една нова икономическа система, където инфлацията остава в миналото и приемаме дефлацията като изконен път напред.

По отношение на изкуствения интелект, ефектите му са да повишава значително производителността във всичко, като в същото време намалява разходите за това. Ако преди една година трябваше да се наеме един младши експерт, то сега или не се плаща нищо, или се плащат 20 долара за Chat GPT и се върши същата работа. Иновациите са във всяка индустрия, роботите и технологията, които са част от всяка една индустрия; няма такава, която да не се повлиява от изкуствения интелект.

Например за част от съдържанието онлайн, което създавам, би ми трябвало човек, който да работи цял ден, а сега това става за 2 минути и то по-добре, отколкото един човек би го направил. Продуктивността е огромна, става по-евтино да се създават и други процеси. Скоро няма да е нужно дори хора да подреждат в супермаркета, няма да има нужда и от касиери.

Дали биткойнът може да поскъпне до 1 милион долара? Аз мисля, че това може да се случи дори преди 2030-та година.

Фopyмът „Cилaтa нa инвecтициитe“ ce ocъщecтвявa c пoдĸpeпaтa нa: Соnсоrd Аѕѕеt Маnаgеmеnt, Fіbаnk, Теlеmаtіс Іntеrасtіvе, UnіСrеdіt Вulbаnk, „Инвecтбaнĸ“ AД.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на биткойн или други дигитални активи.


loading...