бъдещето на интернет
Снимка: SpaceX/Starlink

Европейските държави планират да инвестират шест милиарда евро (7,3 милиарда щатски долара) в бъдещето на интернет – сателитна интернет система, подобна на мрежата на Илон Мъск и компанията му SpaceX – Starlink, тъй като надпреварата за глобално космическо широколентово покритие се разгорещява.

Проучване за съзвездие от сателити с ниска околоземна орбита бе подписано от служители на Европейския съюз, съобщиха анонимни източници от комисията на блока пред френския вестник Les Echos в сряда. Съзвездието ще разпространява интернет за европейските граждани, особено в изолирани общности, и ще осигури сигурни линии за държавни комуникации, разкриват още те.

ЕС може да направи публичен анонс за спътниковото съзвездие в четвъртък, заяви човек, познаващ договорките, пред агенция Bloomberg миналата сряда. Не се разкриват повече подробности.

Голямата битка в космоса за бъдещето на интернет
Сателити на Starlink, Снимка: EarthSky

Изследването на съзвездието ще започне в началото на следващата година и се очаква договорът да бъде подписан преди края на 2021 г., се казва в отговор на Европейската комисия пред Bloomberg.

Европейската авиокосмическа фирма Airbus ще оглави консорциум за изграждане на съзвездието, както и френско-италианската компания Thales Alenia Space, германската OHB SE, сателитните оператори Eutelsat Communications SA и SES SA, както и космическите компании Telespazio и Arianespace, пише вестникът.

Наличието на спътниково съзвездие би направило Европа по-малко зависима от други държави, чиито космически услуги са отлични.

Еврокомисарят по промишлеността Тиери Бретон, бивш френски изпълнителен директор и финансов министър, ръководи проекта, съобщи Les Echos.

Американското настъпление на SpaceX/Starlink, Amazon и ко

Междувременно Amazon и още няколко компании също работят по подобни на Starlink проекти за интернет сателити.

Голямата битка в космоса за бъдещето на интернет

Американската авиокосмическа компания SpaceX, основана от Мъск през 2002 г., пусна в орбита над 830 работещи сателита Starlink за своята високоскоростна интернет услуга. Целта на Starlink е да обгърне Земята с до 42 000 сателита, излъчващи високоскоростен интернет.

Илон Мъск заяви, че на 3 ноември публичната бета версия на Starlink, която в момента е ограничена до северната част на САЩ и южната част на Канада, може да достигне Европа до февруари 2021 г. Той написа в Туитър, че европейските държави ще получат достъп „веднага щом получим одобрение“, което според него ще да бъде през февруари или март.

Великобритания и OneWeb

Базираният в Обединеното кралство OneWeb е най-близкият съперник на Мъск и Starlink, като планира да изстреля 650 сателита в орбита до края на годината, според брифинг на компанията. Космическата фирма иска в крайна сметка да осигури глобално интернет покритие с общо 48 000 сателита. Това е с 6000 повече от това, което SpaceX планира за своето съзвездие Starlink.

Голямата битка в космоса за бъдещето на интернет

Бъдещето на интернет и Дигиталният път на коприната

Китай се надпреварва да догони САЩ и Великобритания, тъй като планира да разработи три сателитни съзвездия с ниска околоземна орбита – Hongyun с 864 сателита, Hongyan с 320 сателита и Galaxy Space. Наскоро страната направи своя космическа програма основен приоритет, тъй като се стреми да се превърне в голяма космическа сила до 2030 г.

Китайската компания на име GW подаде молба за разпределяне на спектъра от Международния съюз за далекосъобщения за две широколентови съзвездия, които ще включват 12 992 сателита.

Съзвездията, с имена GW-A59 и GW-2, ще бъдат с 12 000 сателита, за които SpaceX първоначално е искал одобрение от Федералната комисия за комуникации на САЩ (FCC) и „предполага намерение да се конкурира на пазара на широколентови услуги за крайни потребители. “, Пише Лари Прес, професор по информационни системи в Калифорнийския държавен университет.

Ако това е намерението на GW, Прес предполага, че компанията ще съсредоточи вниманието си върху предоставянето на орбитална широколентова услуга на места, където Китай вече е създал проекти за „Цифров път на коприната“ (DSR). DSR е орбитален еквивалент на наземния икономически пояс на Пътя на коприната – част от амбициите на Китай за изпълнението на инициативата „Един пояс, един път“ (Belt and Road (BRI), известна още като One Belt One Road). Тя има инфраструктурни проекти в около 70 държави, концентрирани в момента в Източна Европа, Азия, Близкия изток и Африка, а сателитите се очаква да станат централна част от дигиталното измерение на инициативата.

Докато трите обявени от Китай сателитни съзвездия са ориентирани към широколентова комуникация, никой от тях не преследва глобалния потребителски пазар, който SpaceX и други компании като OneWeb се ​​надяват да обслужват, казва Прес, с изключение на GW.

С над половината от хората в света, живеещи в или в близост до Китай и Индия, GW ще бъде в добра позиция да предоставя широколентова връзка на тези региони, тъй като SpaceX заключава, че първоначално ще се фокусират върху Северна Америка, а след това може би и Европа.

Независимо от това, какъвто и да е мотивът на китайската GW, приложението означава, че още 12 000 сателита потенциално ще запълнят небето в близко бъдеще; тенденция, която започва да притеснява големите астрономически обсерватории и любителите на теориите на конспирацията.

Вижте още:
Какво да очакваме от сателитния интернет Starlink на Илон Мъск?През месец август фирмата на милиардера Илон Мъск – SpaceX успя да постави нов рекорд за най-много и…Oct 30 2020skafeto.com


loading...