бъдеще без пароли FIDO

„Майкрософт“, „Гугъл“ и „Епъл“ представиха съвместен проект за бъдеще без пароли, базиран на стандарта FIDO (Fast Identity Online).

Новата система ще влезе в масова употреба през 2023 г. и се очаква да промени дигиталния свят, какъвто го познаваме. Тя ще бъде повсеместна – ще включва платформи iOS и Android, браузъри Chrome, Edge и Safari, операционни системи Windows и macOS.

Хората ще използват мобилния телефон като основно устройство за влизане в приложения, уебсайтове и дигитални услуги.

Системата се основава на криптография и „ключове за сигурност“ (passkey), обменени чрез телефонни и уеб услуги, съобщава Verge.

„Тъй като проектираме нашите продукти да бъдат интуитивни и ефективни, ние мислим за поверителност и сигурност. „Създаването на нови, по-сигурни методи за влизане, които премахват уязвимостите в паролата, е наш приоритет“, каза Кърт Найт от „Епъл“. Стабилната междуплатформена връзка е гарантирана от стандарта FIDO, чиито уникални „ключове за сигурност“ се активират само когато телефонът е отключен.

Много популярни приложения използват FIDO от дълго време, но първоначалното влизане изисква използването на парола. Новият проект на технологичния гигант обаче напълно премахва необходимостта от код.

#пароли #Епъл #Гугъл #Майкрософт


loading...