Глупавите неща които правим със смартфоните си
Снимка: Josh Withers on Unsplash

Мобилните устройства стават по-умни всеки ден и повече от всякога зависим от тях. Но има недостатък на нарастващата ни зависимост от интелигентни мобилни устройства – те имат потенциала да бъдат дори по-рискови от преносимите компютри. Този риск се дължи на два ключови фактора. Първо, потребителите не са склонни да бъдат толкова внимателни с мобилните си устройства, колкото и с лаптопите си, и второ, решенията за сигурност (криптиране, антивирусни програми и т.н.) не са толкова широко разпространени на мобилните устройства, колкото на преносимите компютри.

Скорошно проучване установи, че 94% от анкетираните специалисти по ИТ сигурност смятат, че мобилните устройства представляват по-голям риск за сигурността на компаниите, отколкото мобилните устройства за съхранение (88%) или лаптопите (79%).

С нарастващия брой интелигентни мобилни устройства, които играят все по-важна роля в бизнеса от всякакъв вид, време е да разгледаме някои от „глупавите“ неща, които хората правят с мобилните си телефони – някои от които никога не биха помислили да направят със своите лаптопи – и какво компаниите могат (или не могат) да направят, за да защитят потребителите от себе си.

Ето как изгубените мобилни телефони се превръщат в опасни мобилни телефони. Тъй като са толкова малки и преносими, мобилните телефони са по-лесни за изгубване или кражба от лаптопите. Според проучване 85 000 мобилни телефона и смартфони са били оставени в такситата в Чикаго за 6-месечен период.

Според споменатото проучването, дори като се има предвид този тип статистики за загубите, над половината от предполагаемо загрижените за сигурността респонденти изненадващо признават, че „не си правят труда“ да използват парола всеки път, когато използват собственото си мобилно устройство. Това е най-основната предпазна мярка за сигурността на мобилните устройства и често първата линия на защита. Милиарди долари се харчат за информационна сигурност, но компаниите оставят задните си врати и прозорци широко отворени, като позволяват неконтролиран достъп до мобилни устройства.

Много от нас започват да използват мобилните си телефони като малки компютри и съхраняват всякакви данни на тези устройства. Според проучване повече от половината от анкетираните компании съобщават, че информацията за техническия продукт, продажбите и/или клиентите се съхранява на мобилните устройства на служителите, много от които са лични устройства, а не устройства, издадени от компанията.

Всеки ден се разработват все повече приложения и съдържание специално за мобилни устройства. Но не всички приложения са еднакви. Изтеглянето/отварянето на „лошо“ или дори просто лошо конструирано приложение може да причини всякакви проблеми. Потребителите на мобилни уеб и други мобилни приложения са много загрижени за липсата на защита от „лоши“ мобилни приложения и съдържание.

Някои от най-разпространените мобилни вируси и червеи използват незащитена Bluetooth връзка, за да проникнат в мобилни устройства или да се разпространят към други устройства. Това включва два от най-разпространените вируси за мобилни устройства, и двата с няколко варианта, Cabir и CommWarrior. Все още няма съобщения за атаки срещу мобилни телефони чрез отворени WiFi връзки, но експертите казват, че с повече мобилни устройства, свързващи се чрез WiFi, те са податливи на същите видове атаки, както може да бъде всеки компютър в рискова мрежа.

Мобилните устройства променят начина, по който всички ние живеем, работим и играем. Повечето от нас не биха си помислили да напуснат дома си без мобилните си устройства и повече от нас използват мобилни устройства – независимо дали са наши лични устройства или издадени от нашия работодател – за работа всеки ден, дори ако е само за проверка на имейла ни когато не сме в офиса. Трябва да започнем да се отнасяме към нашите мобилни устройства по почти същия начин, по който се отнасяме към лаптопите си.


loading...